Hamarosan feltárulnak a bodajki főoltár titkai - beszámoló

2016. 06. 06. | | 2016. 06. 10.

 

 

 

Hamarosan feltárulnak a bodajki főoltár titkai

2016.06.06. - Elkezdődik az egyedülállóan szép bodajki Segítő Szűz Mária kegytemplom barokk stílusú berendezésének restaurálása. Tavaly restaurálási kutatási dokumentáció készült a kegytemplom főoltára, két mellékoltára, valamint a szószék és karzatkorlát alapos vizsgálata alapján, idén pedig ez alapján nyújtották be a restaurálási engedélyezési tervet. A munkálatok megkezdése előtt Mórocz Tamás plébános ismertette az elképzeléseket a helyreállításokról, a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője, Dancs Norbert, az Építésügyi és Örökségvédelmi Osztály vezetője, Bartus Tamás, és műemléki felügyelője Erdei László jelenlétében. Az eseményen részt vett Spányi Antal megyés püspök, Ugrits Tamás irodaigazgató, Smohay András művészettörténész, valamint Bodajk város polgármestere és az egyházközség képviselőtestülete.

A restaurálási folyamatokat Dr. Bóna István a Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszékének docense végzi majd, Fabók Balázs és Kürtösi Brigitta restaurátorok közreműködésével. A vezető restaurátor elmondta, rendkívül magas színvonalú műalkotásokról van szó. Bóna István arról is tájékoztatott, hogy a kutatások során derült fény arra, hogy a főoltár igen gyenge állapotban van, mögé már korábban támasztó szerkezeteket építettek be. Díszítmények estek le az oltárról. Rossz állaga miatt darabjaira kell bontani az építményt, megszabadítani az élő rovarfertőzésekről, mielőtt megerősítve visszaépítik. „Kulturális örökséggel foglalkozunk, és azt szeretnénk, ha abban az állapotban maradnának meg a tárgyak, ahogy ránk hagyományozódtak. Ezért esztétikailag is úgy állítjuk helyre, hogy a régi állapot, a patinájuk megőrződjön. Szeretnénk, hogy aki ide belép, azt érezze, hogy több évszázados műalkotásokkal találkozik.”- hangsúlyozta az egyetemi docens.

Spányi Antal megyés püspök a tájékoztatón örömét fejezte ki, hogy elindul az aggasztóan rossz állapotban lévő főoltár restaurálása, és a zarándokok a hitéletéi jelentőségéhez méltóan, felújított állapotban láthatják ismét a barokk kor magyarországi ékességét, az egyedülálló bodajki főoltárt.

A templombejárás során Mórocz Tamás plébános azt is elmondta, az egyházmegye támogatásával megvalósuló mintegy 80 milliós restaurálási költségek mellett további adományokra lesz szükség a templombelső kő elemeinek, a szentély falának és padlójának egyidejű felújításához.

Berta Kata
Fényképeket készítette Lakata Pál
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata


Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk