Hálaadás a papszentelés kegyelméért - beszámoló

2008. 06. 19. |

 

Spányi Antal megyés püspök hálaadó szentmisére várta Székesfehérvárra a kaposvári és esztergom-budapesti egyházmegyés szemináriumi évfolyamtársait, pappá szentelésük 32. évfordulóján. Az egyházmegyei gyűjtemény dolgozóinak szakmai vezetésével a Püspöki Palota, és a Bibliai Találkozások kiállítás megtekintése után a Szent Anna kápolnát (Székesfehérvár egyetlen épségben megmaradt középkori épületét) és a bazilika altemplomát látogatták meg, ahol az Árpád-házi királyi pár, III. Béla és felesége, Antiochiai (Chatillon) Anna márványkoporsói mellett a székesfehérvári püspökök sírjai találhatók.

A Székesegyházban bemutatott szentmisén a megjelent hívek nevében a belvárosi egyházközség képviselőtestületi elnöke hálás szívvel megköszönte az atyáknak, hogy kitartottak papi hivatásukban. A székesfehérvári püspök köszöntőjében kiemelte, hogy Isten kimeríthetetlen kegyelme segítette, támogatta mindannyiukat, hogy a nehéz időkben is helytálljanak és eredményeket érjenek el papi hivatásukban.

Dr. Németh János kanonok szentbeszédében emlékeztetett az Úr imájának, a Miatyánknak a fontosságára. Ahogy Nagypénteken újra felfedezzük a hétköznapokban megszokottá vált szentkeresztet, a megfeszített Krisztust, úgy a Miatyánkra is rá kell találnunk újra, amely csak járuléka lett imáinknak. Figyeljünk fel újra szavaira, hogy nem vagyunk egyedül Isten előtt, hisz Atyánknak szólítjuk. Dicsőítsük Istent és ne csak kérjünk Tőle imáinkban. Azonban kérjük kitartással, hogy Isten dicsősége töltse be a Földet, hisz akkor fog minden gondja megoldódni az emberiségnek. Bízzuk rá életünket Istenre, ne azon aggódjunk mi lesz holnap, és ne csak azt fogadjuk el, ami akaratunkkal megegyezik. Atyánk tudja, mire van szükségünk. Gondoljuk végig mit is kérünk naponta: Isten úgy bocsásson meg mindannnyiunknak, ahogy mi is megbocsátunk másoknak. Mindent Isten dicsőségére tegyünk a hétköznapokban!

Homíliája végén a papokról, mint az imádság embereiről beszélt. Hivatásukból adódóan sokat imádkoznak, de jó lenne, ha az emberek azt is látnák, hogy hisznek Isten dicsőségében, és az örömhírben. Példájával minden pap a reményt tudja adni, a hit erejét, értelmét, igazságát és örömét hirdetni. A szentmise végén a jubiláló papok a hívekkel együtt imádkoztak Kaszap István mihamarabbi szentté avatásáért és új papi hivatásokért.

 

BPK
Fényképezte dr. Berta Gábor

 

 

Képtár


< 2020. november >
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

 


 

  


 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk