Adonyi zarándoklat a pápalátogatásra - beszámoló

2019. 06. 02. | | 2019. 06. 09.

 

 

 

Adonyi zarándoklat a pápalátogatásra

2019. május 30. és június 2. között a csíksomlyói pápalátogatásra zarándokoltunk Adonyból, Rácalmásról, Iváncsáról és Budapestről is csatlakoztak hívek a buszunkhoz.

Gyergyóba vezető, hosszú utunk során ellátogattunk a dévai várba, ahol a bizonytalan időjárás miatt csak hosszas tanakodás és némi napsütés után vettük meg a jegyet a siklóra, amely félelmetesen meredek sínen kezdte meg útját a vár kapujába. A vár építészetét, történetét és irodalmát Bódy Attila Bence történész, zarándok társunk ismertette még a buszban, majd közel egyórás séta keretében megismerkedtünk a vár kiállításaival, a gyönyörű várossal és tájképpel, ami körülöleli ezt a robosztus, bevehetetlen erődítményt.

Késő estére, vagy inkább kora hajnalra értünk a szállásra, Gyergyószentmiklósra, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány Szent Anna Gyermekotthonába, ahol finom meleg vacsorával és megvetett ágyakkal vártak minket. Ránk fért már a pihenés, mert 18 órát voltunk úton különböző forgalmi okok miatt.

Az esti késés és a buszos szabályok betartása miatt a pénteki programon változtatni kellett. A buszt délig nem lehetett beindítani, ezért sokáig alhattunk, és a késői reggelit követően gyalogosan jártuk be Gyergyószentmiklós nevezetességeit. Megnéztük az Örmény katolikus templomot, amit a plébános atya székely humorral, érdekfeszítően mutatott be. Ezután Bence helytörténeti ismertetői mellett volt lehetőségünk a város híresebb helyeit megtekinteni.

Délután felkerestük Borszék híres ásványvizes forrásait is, ahol idegenvezetés mellett volt lehetőségünk a borvíz kutak gyógyvizeit megismerni és megkóstolni, ügyelve arra, hogy ne rontsuk el a gyomrunkat a sokféleséggel és nagy mennyiséggel. A bátrabbak elmehettek a Medve-barlanghoz, valamint lehetőségünk nyílt lábat lógatni a Tündérkert-feredőben is. Én egy padra leülve gyönyörködtem a Kárpátok vonulatainak szépségeiben, egy jó hagymás, sajtos-tejfölös lángos kíséretében.

A borszéki sétát követően vacsoráztunk, és nyugovóra tértünk, készülve a másnap hajnali indulásra. Szombaton reggel, összeszedve magunkat, de még félálomban elfogyasztottuk a reggelinket, majd útnak indultunk fél 5-kor Csíksomlyóra. Csíkszereda határában szálltunk le a buszról, majd sok zarándok társunkkal találkozva, együtt meneteltünk fel a hegyre. Még nem értünk fel a nyereg feléig sem, már akkor bőrig áztunk, de a lelkesedésünk nem hanyatlott. Itt érezte meg igazán az ember, hogy zarándokúton van, nem pedig wellness hétvégén.

Fél kilenc körül foglaltuk el helyünket a szektorunkban, amely az oltárral majdnem szemben volt, ahol szakadatlanul hullott ránk az eső. A várakozás alatt tanúságtételeket és énekeket hallgattunk, valamint rózsafűzért is imádkoztunk. Nagyon jó érzéssel töltött el ennyi hívő embert látni egy helyen. Mire a Szentatya megérkezett, csodával határos módon elállt az eső. Ferenc pápa, miután megérkezett, egy kisebb kört tett meg a pápamobillal a hívek között. A szentmise hangulatát és lelki élményét emelte a különböző nyelveken való imádságok változatossága.

Ferenc pápa homíliájában a zarándoklat értelmét és lényegeit fejtette ki: „Zarándokolni nem más, mint érezni a meghívást és a késztetést, hogy járjunk együtt az úton, kérve az Úrtól a kegyelmet, hogy a régi és a mostani sérelmeinket és bizalmatlanságainkat változtassa új lehetőségekké a közösség érdekében. Azt jelenti: elszakadni a bizonyosságainktól és a kényelmünktől, egy új földi életnek a keresésében, amelyet az Úr nekünk akar ajándékozni. A zarándoklat kihívás, hogy felfedezzük és továbbadjuk az együttélés lelkületét, és ne féljünk a kölcsönös érintkezéstől, találkozástól és segítségnyújtástól.”

Csíksomlyóra vezető kacskaringós, kalandos utunk az átélt eseményeknek adott hirtelen értelmet. Utazásunk körülményessége és folyamatos újratervezése néhányunkban elégedetlenséget okozott, de voltaképpen a nehézségek, fáradozások lettek azok, amik igazán zarándokká tettek bennünket.   

A pápai misén való részvétel a zarándoklat csúcspontja volt, de még korántsem ért véget. A hazautazás ugyancsak korán kezdődött, és hazafelé is sok szép tájat láthattunk. Bencének köszönhetően menet közben további történelmi jelentőségű helyszíneket, eseményeket és emberi sorsokat ismerhettük meg.

Köszönjük Bódy Attila Bence kulturális vezetői szolgálatát, mellyel az utazás  során rengeteg érdekes történelmi, irodalmi, művészeti és egyéb érdekes információkkal gazdagított bennünket, feledtetve a hosszas várakozásokat, kis utakon való zötykölődéseket.

Köszönjük Bágya Jánosnak a szervezést, aki nemcsak zarándoklatra, hanem tevékeny szeretetre is hívott bennünket a gyermekotthon támogatásának lehetőségével.   

Az adonyi egyházközség templomi gyűjtése és az önkormányzat felajánlása által 200.000 Ft értékben tudtunk adományt adni (tisztítószerek, háztartási kisgépek, tisztálkodási szerek és eszközök) a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyergyószentmiklósi Szent Anna Gyermekotthona számára, ahol hátrányos helyzetű gyerekek családias nevelését végzik nagy-nagy odaadással. Hálásan köszönjük minden adományozó segítségét!

Köszönjük a Szent Anna Gyermekotthon vezetőinek és fiataljainak a szíves vendéglátást és az értünk végzett szolgálatát.

Istennek legyen hála minden jóért!

Mitrovics Zsolt diakónus

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk