A "Hozomány - Hagyomány” című kiállítás ünnepélyes megnyitója - beszámoló

2019. 05. 17. | | 2019. 05. 20.

 

 

 

Hozomány-Hagyomány - A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum kiállítása Herenden

2019.05.17. - A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt., a Herendi Porcelánművészeti Múzeum Alapítvány és a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum közös szervezésében Hozomány – hagyomány címmel rendezett kiállítást a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum Herenden. A különleges tárlaton az egyedülálló történeti múlttal rendelkező koronázóváros és az egyházmegye kincsei a Herendi Porcelánművészeti Múzeum szakrális emlékeivel együtt tekinthetők meg.

Még 2013-ban, a Szent István Emlékév apropóján rendezett Székesfehérváron nagyszabású kiállítást a Herendi Porcelánművészeti Múzeum. Ezt követően két alkalommal, 2015-ben és 2017-ben két herendi iparművész, Meixner Etelka és Tamás Ákos műveit csodálhatta meg a fehérvári közönség a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Idén pedig Székesfehérvár mutatkozik be a herendieknek, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum és a Herendi Porcelánművészeti Múzeum közös tárlatán.

A Hozomány – Hagyomány címmel rendezett kiállítás megnyitóján ünnepi beszédet mondott Spányi Antal megyés püspök. Köszöntőjében Prohászka Ottokár, Székesfehérvár lánglelkű püspökének Dominus Jesus című beszédét idézte. Mint mondta, az Egyházmegyei Múzeum az elmúlt másfél évtizedben, kiállítása során különös hangsúlyt fektetett a műkincsek széles tárházának bemutatása mellett Krisztus örömhírének hirdetésére is, ahogy teszi ezt a most megrendezett tárlaton is. „Számtalan alkalommal volt szerencsém meggyőződni róla, hogy a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. dr. Simon Attila vezérigazgató irányítása alatt felvállalta keresztény és magyar kulturális örökségünk ápolását. Bár eszközeink sajátos mivoltukból fakadóan különböznek, céljaink mégis közösek. Ezért mondtam azonnal igent a közös kiállításunk gondolatára.” – emelte ki a megyés püspök, aki megköszönte a tárlaton dolgozók munkáját. Elmondta továbbá, hogy sok, az egyházmegye tulajdonában álló műtárgy most először találta meg porcelán párját.

A kiállításrendezés kulisszatitkaiba a megnyitó résztvevőit Smohay András, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója avatta be: mesélt a Herenden töltött bő egy hét mindennapjairól és a gyümölcsöző munka eredményeiről, megjegyezte, keveseknek adatik meg az az élmény, hogy minden teázás és kávézás alkalmával gyönyörű herendi porcelánból fogyasszák italukat. Mint mondta, 1938-ban nyitotta meg kapuit Székesfehérvár szívében az ország első egyházmegyei múzeuma. A székesfehérvári egyházmegye területéről származó becses műtárgyak, értékes ötvösművek, gazdagon hímzett miseruhák, többszáz éves festmények, szobrok gyűjteményének otthona, az egykori ferences rendház egy időre becsukta kaput, hogy hamarosan megújulva fogadja újra látogatóit. Azonban gyűjteményt nem rejtik el a látogatók elől: ez adta az apropót a különleges válogatás herendi bemutatására, amelyet dr. Nagy Veronika művészettörténész, a kiállítás kurátora őszinte női, finom érzékenységgel, katolikus hitvallással álmodott meg.

Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója is szólt a vendégekhez: „Ha mottót kellene adni a tárlatunknak, azt mondanám, hogy a mostani kiállítással a Herendi Porcelánmanufaktúra tiszteleg az ezeréves Magyarország, történelmi szentjeink és történelmi egyházunk előtt. Úgy gondolom, a kiállítás megtekintéséhez és befogadásához elengedhetetlen a belső csend, kívánom, hogy ebben a csendben Önök is hallják meg Szent István törvényeit, nagy királyaink intelmeit és tapasztalják meg a Herendi porcelánremekek magukban hordozott évszázados tradícióit is."

A kiállítást Ugrits Tamás pasztorális püspöki helynök ünnepi gondolataival nyitotta meg: „Egész életünket befolyásolja, hogy milyen emlékekkel, szokásokkal indulunk. A nemzeti hagyományban gyökerező családi tradíció meghatározza, hogyan élünk boldogságban és nehézségben. A nemzeti hagyomány pedig elapadhat a hozományban testet öltő családi örökség továbbadása nélkül. A hozomány később hagyományt teremt. Ezért tanúskodhat egy család keresztény hitének történetéről, a nemzedékeken keresztül öröklődő, vallásos témájú Herendi porcelán.”

A patinás kiállítás megnyitóját az Alba Regia Vonósnégyes dallamai tették még varázslatosabbá.

 

Forrás: szekesfehervar.hu
Fényképeket készítette Molnár Artúr
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk