30 éves a budaörsi Mindszenty József Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola - beszámoló

2023. 11. 10. | | 2023. 11. 14.

 

 

30 éves a budaörsi Mindszenty József Római Katolikus Óvoda és Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola

2023.11.10. – Alapításának 30 éves jubileumát ünnepelte a budaörsi Mindszenty József Római Katolikus Óvoda és Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola. A különleges ünnepnap szentmisével kezdődött, amelyet Spányi Antal megyés püspök mutatott be Hajdu Ferenc helynökkel és Nobilis Márió püspöki tanácsossal. Az ünnepség a megújult óvoda megszentelésével zárult.

Az ünneplő közösséget Nobilis Márió atya köszöntötte, majd Pintér Anasztázia igazgatónő ünnepi beszédében a jubileumi év jelentőségét emelte ki. A mindszentys diákok színvonalas ünnepi műsorral, népdalcsokorral és dicsőítő énekekkel köszöntötték iskolájukat.

Spányi Antal püspök beszédében azt hangsúlyozta, mindig nagy öröm jubileumot ünnepelni, különösen 30 évre visszatekintve, amelyben sok küzdelem és sok örömteli pillanat után jutott el az intézmény napjainkhoz. Azt kívánta az iskola és az óvoda pedagógusainak, hogy továbbra is magas színvonalon tanítsanak és neveljenek, a gyerekeket tehetségüknek megfelelően készítsék fel a felnőtt életre, neveljék őket hitre, valamint a német hagyományok és a magyar kultúra őrzésére. „Ha visszagondolunk a kezdetekre, sok évtized után olyan történelmi helyzet alakult ki, amelyben ismét lehetett Magyarországon katolikus egyházi iskolákat indítani. Takács Nándor püspök és Szentgyörgyvölgyi Zoltán plébános élt ezzel a lehetőséggel, és Budaörsön iskolát alapítottak. A 30 esztendő alatt sokat változott, alakult és erősödött az iskola és óvoda. Örülhetünk annak a növekedésnek, amit szellemiekben felmutat, és láthatjuk a fejlődést az elért eredményekben. … Ennek az intézménynek legfontosabb feladata marad, hogy oktasson és neveljen együtt. Hogy azok, akik a katolikus iskolába járnak, megkapják azt a tudást, amellyel a bennük lévő tehetség kibontakozik, és megtalálják az élet terén azt, amire Isten hívja őket. Tudják a világ dolgait úgy szemlélni, hogy abban eligazodjanak, és jól tájékozódjanak az életben.”

A püspöki szentmise után az ünnepség az óvoda épületében folytatódott. Spányi Antal püspök megszentelte a megújított óvodaépületet. A gyermekek Szent Márton-napi műsorral kedveskedtek a főpásztornak.

A budaörsi Mindszenty József Római Katolikus Óvoda és Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola 30. jubileumi ünnepsége az iskola épületében zárult az intézmény megtekintésével, a köszöntésekkel és a közös imádsággal.

 

Berta Kata
Képek és Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk