Sajtótájékoztató Székesfehérvár augusztusi ünnepeiről - beszámoló

2014. 06. 30. | | 2014. 07. 01.

 

 

 

Sajtótájékoztató keretében mutatták be az augusztusi fehérvári ünnepi programokat, a Királyi Napok rendezvényeit a Hiemer Házban. Dr. Cser-Palkovics András polgármester elmondta, a programsorozatot lelki értelemben alapozza meg az augusztusi fogadalmi püspöki szentmise, amely nyitánya a magyar szent királyokra való emlékezésnek is.

Fehérvár augusztusi programjai nem csak a városnak, hanem minden magyarnak is szólnak – mondta Spányi Antal megyés püspök az egyházi programokkal kapcsolatban. Augusztus 14-én Fehérvár fogadalmi ünnepén, arra emlékezünk, amikor Szent István halálának közelségét érezte és Máriához fordult, felajánlotta a Magyarok Nagyasszonyának a koronát és az országot.

Erre emlékezve augusztus 14-én reggel hn 9-kor a Püspöki Palotából körmenetben viszik a magyar Szent Család (Szent István, Boldog Gizella, Szent Imre) ereklyéit a Székesegyházba. 9 órától központi imaórát és zenés áhítatot tartanak a Székesegyházban. 10 órától a székváros egyházközségei tartanak imaórát az ereklyék jelenlétében. A Székesegyházban a nap folyamán gyónási lehetőséget biztosítanak és az ereklyék előtt a hívek egész nap kifejezhetik tiszteletüket. Szent István országfelajánlásának évfordulóján, a hagyományos ünnepi fogadalmi szentmise 18 órakor kezdődik a Székesegyházban.

Nagyboldogasszony ünnepe mindig jeles napja volt a katolikus egyháznak. A mennybe felvett Mária jel számunkra, a remény jele: mi is eljuthatunk oda, ahová Mária eljutott. – mondta főpásztor majd hozzátette: A dogma 1950-ben történt kihirdetése előtt is ünnepelték a hívők ezt a napot. István királyunk is, erre az ünnepre készülve, ennek a napnak a vigíliáján ajánlotta fel koronáját Máriának, ajánlott bennünket Istennek.

Augusztus 14-én a főpásztor a hagyományoknak megfelelően felajánlja hazánkat Szűz Máriának, ahogy azt Szent István király tette 1038-ban a halála előtti napon, amikor trónörökös nélkül maradt az ország. A megyéspüspök az ünnepi liturgiában a Szent Istváni hagyományhoz hűen a Magyarok Nagyasszonya pártfogását, közbenjárását kéri az egész magyar népért, a határokon innen és túl, hívőkért, nem hívőkért egyaránt.

Az augusztusi ünnepségsorozat szinte a legjelentősebb ünnepe Székesfehérvárnak. Idén is több olyan program lesz, ami sok embert mozgat majd meg.

BPK
Fényképet készítette Simon Erika
Videó: Somogyi Tamás és BPK

Kapcsolódó hír:


Kapcsolódó videóanyag

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk