Püspöki szentmise és harangáldás Szent Imre ünnepén Pátyon - beszámoló

2010. 11. 07. |

 

Délelőtt Pátyon Spányi Antal megyéspüspök mutatott be koncelebrációs szentmisét a templom búcsúnapján, Szent Imre tiszteletére, valamint megáldotta az egyházmegye támogatásából és a hívek adományából felújított és újonnan készült öt harangot.

 

 

  püspök és hívők

 

 

Pátyon Az ünneplő közösséghez érkező főpásztor szentbeszéde elején arról szólt, hogy a sok viszontagság ellenére éled a magyar ember szívében a remény.

Öröm tölti el a szívünket a templomépítésnek ezen a jelentős állomásán, a toronyban lévő, Isten dicsőségét hirdető, templomba hívó, imádságra szólító harangok megáldásán. Ma, a búcsúnapon Szent Imrére tekintünk, aki példaképe és mennyei közbenjárója ennek a közösségnek, akit a magyar fiatalság védőszentjének tekintünk, és akire ezer éve a magyarok szeretettel és tisztelettel tekintenek.

A szent, az életszentség mindig Isten műve. Szent senki sem a maga törekvése által lesz, hanem Isten kegyelme formál azzá. Ezért imádkozni kell, de nem, mert Isten nem adja a kegyelmet, hanem azért, hogy ezt befogadni tudjuk.

Szent Imre az imádság embere volt. István is látta fiát éjszaka, rejtekben imádkozni, és ezt a véletlenül fölfedezett titkot az édesapa szívében őrizte mindaddig, míg Imre a mennybe nem költözött.

Honnan merítette a fiatalember az imádságos lelkületét? Fontos volt neki, hogy otthon ezt a példát látta. Imádkozó édesanyját, édesapja férfias, Istenhez igazodó akaratát. Látta szolgálatkészségüket a nemzet felé. A család terelte őt Isten irányába. Ezért nagyon fontos, hogy egy gyermek mit lát a szüleitől. Ma a rohanás, munka és gond szétszakítja napjainkat. Ha nem figyelünk, akkor szeretteinket kirekesztjük életünkből, pedig a családnak egymást szeretetben megerősítő közösségnek kell lennie.

A világi elnök kifejezte a közösség vágyát: imádkozzunk azért, hogy legyen innen Pátyról, ebből a templomból induló papi hivatás. Erre hívjuk a testvéreket, a családokat a Prohászka Imaszövetségben is.

 

Homília meghallgatása:

 

Egy búcsú ünnepe sokféle gondolatot elindít, és sokféle teendőt állít elénk. Senki ne vonakodjon elfogadni, amit megtehet, fogadja készséges lélekkel azt a feladatot, amit a közösségben kapott. Adja Isten, hogy beteljesedjék a megkezdett munka.

 

- Marian -
Fényképeket készítette Ugrits Tamás

 

 
 

Képtár


< 2020. július >
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

 


 

  


 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk