Püspöki megemlékezés Nyitrán Prohászka Ottokár születésének 150 évfordulóján - beszámoló

2008. 10. 10. |

 

Prohászka Ottokár, a 20. század hajnalának legnagyobb hatású magyar egyházi személyisége 1858. október 10-én született Nyitrán. A másfélszáz éves jubileumról a történeti Magyarország több pontján is megemlékeztek. Ezeken a fontos megemlékezéseken is túlmutat, hogy Viliam Judák nyitrai megyés püspök közös ünneplésre, hálaadásra hívta Spányi Antal székesfehérvári püspököt. Akkor, amikor a szlovák-magyar diplomáciai kapcsolatok finoman szólva is fagyosak, Prohászka személye – aki morva apától, német anyától származva lett a magyar próza kiemelkedő alakja, Magyarország apostola és tanítómestere – összekötő kapoccsá vált.

 

 

A megható és emelkedett hangulatú ünnepségre a Szent Mihály kápolna közelében, az Alsóvárosi plébániatemplomban került sor. A vincés Irgalmas nővérek temploma zsúfolásig megtelt, a nyitrai polgárok mellett nagy számban jelentek meg a környező falvak magyar nyelvű lakosai is, hogy együtt ünnepeljék Prohászka Ottokár püspök születési évfordulóját.

A szentmisén részt vettek a nyitrai káptalan tagjai, a városi papság és az egyházmegye magyar anyanyelvű lelkipásztorai is. A magyar, szlovák és latin nyelvű szertartás főcelebránsa Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök Prohászka Ottokár ötödik utóda volt, a szentbeszédet Viliam Judák nyitrai megyés püspök tartotta. Az egyháztörténész püspök alapos történeti adatokkal kiegészített prédikációjában méltatta a nagy püspök szociális, tudományos és egyházkormányzói munkásságát. A szentmise utáni koszorúzási ünnepséget, melyen Spányi Antal megyés püspök mondott imát, a két nyelven elénekelt pápai himnusz zárta.

Az alsóvárosi ünnepségek után a nyitrai várba, a középkori eredetű püspöki palotába invitálta a házigazda Viliam Judák püspök a székesfehérvári főpásztort. A közvetlen hangulatú fogadáson részt vettek az egyházmegye magyar papjai is. A nyitrai főpásztor búcsúzásuk előtt körbevezette Spányi Antalt a palota díszes termeiben, majd az Egyházmegyei Múzeum kincseinek bemutatása zárta a méltán történelminek nevezhető találkozót.

 

- SA -
Fényképeket készítette Lakata Pál
 


 

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk