Kortárs Művészeti Gyűjtemény eseménye - beszámoló

2019. 09. 14. | | 2019. 09. 15.

 

 

2019. szeptember 14-én a Székesfehérvári Egyházmegye Kortárs Művészeti Gyűjteményének 9. rendezvényére került sor. Az Ars Sacra Fesztivál keretében megrendezett kiállításon Csurka Eszter Munkácsy-díjas festőművész alkotásait láthattuk.

Spányi Antal megyés püspök köszöntőjében idézett Az ember tragédiájából. „Be van fejezve a nagy mű, igen. A gép forog, az alkotó pihen.” Madách itt a teremtett világot egy géphez hasonlítja. Csurka Eszter művészetének is a mozgás a témája, amit egyéni eszközvilágával próbál kifejezni.

A zenei bejátszásokkal színesített programban Lábodi Ádám, a helyi színház kitűnő művésze olvasott fel egy részletet Leonardo da Vinci: A festészetről című írásából. Érdekes volt hallgatni az 500 éve elhunyt zseni leírását arról, „Hogyan kell egy ütközetet ábrázolni”.

Végül Rockenbauer Zoltán művészettörténész, Csurka Eszter művészetének avatott ismerője, szellemes és közvetlen hangon elemezte művészetét. „Időben és térben létezünk. A teret kitapintjuk, felmérjük – az időt megéljük. Az időnek csak az Isten parancsol. Csurka Eszter művészete nem szakrális a szó eredeti értelmében, de transzcendentális.„

Bartók Béla két zongorára írt műve, a Perpetuum Mobile, (a mozgás örök) elhangzása után a szép számú közönség megtekintette a kiállítást. 

Fényképeket készítette Kis Emőke Hajnalka

 


 

Meghívó és plakát

Meghívó:  1909meghivo_kortars.pdf (972 kB)

Plakát:  1909plakat_kortars.pdf (2.4 MB)

Elhangzott szövegek

Spányi Antal köszöntője:  spanyiantal_koszonto.pdf (174 kB)

Rockenbauer Zoltán megnyitója:  rockenbauerzoltan_megnyito.pdf (122 kB)

 


 

Összefoglaló oldal az eddigi kiállításokról: Kortárs Művészeti Gyűjtemény beszámolói 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk