Karácsony-napi ünnepi szentmise - beszámoló

2009. 12. 25. |

 

A Székesegyházban a karácsonyi ünnepi szentmisét Spányi Antal megyés püspök tartotta.

Szent János evangéliumának kezdő sorai, a prológus ünnepélyessége megérint minket. Isten, a végtelen, a szentség szereti az embert és eljön az emberhez.

Ezekben a napokban ez az ünnep tölti ki az életünket, de nem merülhet ki a csönd és együttlét örömében - noha ezek is nagyon fontosak -; nem lehet, hogy ne fedezzük föl éppen Őt, akiből a béke és a szeretet forrásozik.

Betlehem felé fordulva csodálatos dolgokat találunk, gazdagsága kifogyhatatlan: Mária igenje, melyet nem pusztán szóval, hanem egész életével mondott ki, József odaszánása, mellyel Máriát és Isten gyermekét szolgálta. Nem egy kisbabát csodálunk, hanem a testet öltött Istent és Isten ígéreteinek valóra válását: föl kell fedeznünk Benne a minden embert elérni akaró isteni szeretet forrását.

Nem lehet, hogy ez a karácsony úgy múljon el, hogy ne találkozzunk ezzel a szeretettel és kell, hogy ez a szeretet megváltoztassa az életünket: ez karácsony ünnepének a lényege.

Éljünk Isten szeretetében, mely meggyógyít, mely fölemel, mely kiszabadít. Szeressük Istent, mert Ő előbb szeretett minket, és ebben a szeretetben erőt és vigasztalást, mindig örömet találunk. Szeressük embertársainkat, mert ez igazolja, hogy szeretjük Istent. Hiszen aki nem szereti embertársát, akit lát, hogyan tudná szeretni Istent, akit nem lát? Ez az igazi kereszténnyé válás útja. Ezen az úton járva tudjuk Isten dicsőségét és ember békességét szolgálni.

A püspöki szentbeszéd meghallgatása: 

 - Marian -

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk