Példaértékű összefogás az Ezerjó hazájában - beszámoló

2012. 05. 25. | | 2012. 06. 04.

 

szentelés

 

A Móri Borvidék egyik legősibb szőlőhegyén a Kecskehegyen a szőlők, a bortermelők védőszentjének Szent Orbánnak emelték eredetileg ezt a kis kápolnát a móri kapucinus atyák 1794-ben a Lamberg grófok támogatásából. Őseink Orbán napjakor rendszeresen szentmisén vettek részt ezen a helyen, áldást és közbenjárást kérve hogy óvja, védje szőlőiket a természeti csapásoktól és jó és bőséges termésük legyen.

 

kápolna belső

 

az ünnepség                   az ünnepség  



Ahogy múltak az évek a kis kápolna állapota is egyre romlott az utolsó pillanatokban jött a segítség a Mór és Pusztavám Közös Hegyközség felhívása akkori elnöke Geszler József vezetésével, szervezésével.

2011. május 29-én ünnepélyesen újra lett szentelve az 1870-ben a szőlőművelők tiszteletére állított Cserhát-dűlői kereszt. A kereszt és környéke felújítása közös összefogással készült el.

2012. május 25-én 18 órakor az álomból valóság lett, a gyönyörűen felújított, kívül-belül megszépült ékszerdobozt megérdemelt nagy ünneplő tömeg vette körül egy több száz éves hársfa árnyékában.

A felújított kápolnát megáldotta és a hagyományos Szent Orbán-napi szentmisét bemutatta a házigazda Száraz László esperes-plébános atya, utána a Móri Ifjúsági Fúvószenekar térzenéjét élvezhették a megjelentek Acsai Sándor karnagy vezetésével. A szentmisét követően a móri szőlősgazdák borait és feleségeik süteményeit kóstolhatták meg az egybegyűltek.

Szép kezdeményezés, szép kihívás, szép munka, szép hely, szép ünnep. Mindenkinek köszönet jár, aki részt vett a kis kápolna újjászületésében, remélhetőleg még sok száz évig járhatnak ide a szőlőtermelők Szent Orbán búcsúnapjakor.



Teljes cikk letöltése:  1205mor_szentorbankapolna.pdf (766 kB)

 

Geszler Anikó cikke alapján
Fényképeket készítette Hrubos Zsolt

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk