Papi lelkigyakorlat - beszámoló

2018. 07. 30. | | 2018. 08. 02.

 

 

Vonzóan közvetíteni Krisztust – Papi lelkigyakorlat Székesfehérváron

2018.08.02. – Idén is Székesfehérváron tartották az egyházmegye papjainak éves lelkigyakorlatát, amelyen a napi imák, elmélkedések, beszélgetések vezérfonalát Pápai Lajos nyugalmazott győri megyéspüspök gondolatai adták. „Szeretettel átadott mély teológiai tudását az előadó tapasztalataira, személyes élményeire építette. A papi lelkigyakorlat ebben az évben a megújulást, az új lendületet jelentette, a személyes találkozást a paptestvérekkel és az előadóval” – mondta el Gerendai Sándor, csákvári plébános.

A lelkigyakorlat első felében a hitről, a keresztény méltóságról esett szó, majd a papi életforma legfontosabb kérdéseit járták körül. Az előadó beszélt az imádságról, az áldozatról, a szolgálatról, a bűnbánatról és nem utolsósorban a Mária-tiszteletről. Pápai Lajos elmondta: „Egy olyan világban élünk, ahol sok kihívással kell szembenéznünk. Azt gondoltuk annak idején, ha eljön a rendszerváltás, minden könnyebb lesz. Most látjuk, hogy bizonyos értelemben nehezebb. Régen világos volt a választóvonal, hogy ki tartozott a kereszténységhez és ki nem. Most sokféle új elképzelés kavarog a világban nyugatról és keletről egyaránt, miközben a régi gondolkodás is jelen van. Szembe kell néznünk azzal is, hogy nagyon sok közömbös ember van a világban, aki számára nem sokat jelent, amit mi teszünk, amit mi mondunk. Ugyanakkor a másik oldalon azt is látjuk, hogy hihetetlen éhség és szomjúság van az Isten Igéje iránt, és egyáltalán Krisztus iránt. Ma tehát ez a feladata a papnak, hogy ezt észrevegye, és olyan világosan és mély hittel közvetítse Krisztust, hogy az vonzó legyen másoknak is.”

A székesfehérvári papi lelkigyakorlaton mindennap alkalom volt a közös szentmiseáldozat bemutatására, a közös imádságra és a hálaadás mellett a pihenésre is.

Berta Kata
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Korábbi évek beszámolói:

Kapcsolódó videóanyag

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk