Ökumenikus imahét 2018 - negyedik nap - beszámoló

2018. 01. 24. | | 2018. 01. 25.

 

 

A 2018-as ökumenikus imahét 4. napja Székesfehérváron

2018.01.24. - A Krisztus-hívők egységében tartott 2018-as ökumenikus imahét negyedik napján Székesfehérváron, a Budai úti református templomban gyűltek össze a város felekezeteinek hívei, hogy lelkipásztoraikkal együtt imádkozzanak Isten népéért. Az igehirdető Révész Lajos baptista lelkész volt.

A karibi-térség keresztényei az igazságosságot, a békét választották az est témájául. „A Karib-térségben az erőszak olyan probléma, amelyre válaszolniuk kell az egyházaknak. Riasztóan magas arányban történnek gyilkosságok, nagyrészt házastársi bántalmazásból, bandaháborúkból és a bűnözés egyéb formáiból eredően. Ugyanakkor szintén igen magas arányban fordul elő ebben a régióban az önkínzás és az öngyilkosság is.”

A befogadó református közösség lelkésze, Berze János köszöntése után a bűnbánati ima, és az olvasmányok következtek: Ézs/Iz 9,2–7a: „Uralma növekedésének és a békének nem lesz vége…” Zsolt 34,1–14: „… törekedj békességre és kövesd azt!” Jel 7,13–17: „… Isten letöröl szemükről minden könnyet.” Jn 14,25–27: „Békességet hagyok nektek…”

A negyedik fehérvári ökumenikus imaesten Révész Lajos baptista lelkész tartott igehirdetést. A lelkipásztor arról beszélt, a Biblia tanítása szerinti békesség eltér attól, ahogy a világ értelmezi azt. Az embereknek a béke a két veszekedés közötti szünetet jelenti csupán. „A béke általános fogalom, sokan legyintenek rá, vagy azt mondják, meg kell dolgozni érte, sőt sokszor lehetetlen elérni. De nem erről a békességről van szó, hanem arról, amit csak az Isten tud megteremteni. A világ is tud adni békét, de mi nem azt keressük. „Békességet hagyok rátok. Az én békémet adom nektek. Nem úgy adom nektek, ahogy a világ adja. Ne nyugtalankodjék a szívetek, s ne csüggedjen.” (Jn.14.27.) hangzik el Jézus tanításában.”

A lelkipásztor arról is beszélt, hogy a békét mindig az egyénnek kell megtalálnia. „Fel kell tennem a kérdést, miért vagyok békétlen, hogyan lehet lecsendesíteni a szívemet. A Biblia tanításából tudjuk, Isten kezébe kell tennünk mindent, hogy a lelkünk megnyugodjon. Egy nehéz helyzet az Ő segítségével békével tölthet el, és így máris képesek vagyunk megoldásokat keresni problémáinkra. … Aki békével bír, az békét teremt a körülötte élőkben. Isten olyan békét ad, amely megtart bennünket és a béke eszközeivé válunk, mások számára.” – fejezte be gondolatait a Révész Lajos.

Az igehirdetés után az elköteleződés imája következett: „Istenünk, aki magad vagy a remény és a vigasztalás! Jézus feltámadásával legyőzted az erőszakot a kereszten. Népedként kérünk, lehessünk látható jelei annak, hogy az erőszak vereséget szenved ebben a világban. Most is ezt kérjük feltámadott Urunk nevében.”

A közös istentisztelet végén a baptista, az evangélikus, a református és katolikus elöljárók áldását fogadták a hívek. A zenei szolgálatot az Ökumenikus és a Csomasz Tóth Kálmán kórus végezte Dr. Szabó Balázs kántor közreműködésével és Dóczy István karnagy vezényletével.

Berta Kata
Képek: Somogyi Tamás 

Az imahét Székesfehérváron zajló eseményei és a róluk készült beszámolók:

 

Képtár


< 2020. július >
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

 


 

  


 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk