Ökumenikus imahét 2014 első nap - beszámoló

2014. 01. 19. | | 2014. 01. 20.

 

 

Megkezdődött az ökumenikus imahét Székesfehérváron

A székesfehérvári Szent István Bazilikában kezdődött az idei ökumenikus imahét Fehérvár püspöke, és lelkipásztorai részvételével. Fehér Károly nyugalmazott evangélikus esperes üdvözlése után, Kiss János katolikus püspöki helynök köszöntötte az est vendég igehirdetőjét, Szemerei Jánost, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspökét valamint a megjelent híveket.

A nyitóimádságban Spányi Antal megyés püspök bemutatta az ökumenikus hét istentiszteleti rendjét, amelyet idén a Kanadában élő keresztények állítottak össze és imádkozott az imaalkalmak kegyelmeiért, Isten népének egységéért.

A bűnbánati imát Somogyi László református lelkészi-elnök, Bencze András evangélikus püspök-helyettes, Révész Lajos baptista lelkész valamint Szilágyi Szabolcs katolikus plébános-helyettes vezette. Spányi Antal püspök feloldozási imája után az olvasmányt Berze János református lelkész, a zsoltárt Bödő Sándor baptista presbiter, a szentleckét Fehér Károly ny. evangélikus esperes, az evangéliumot Horváth Imre kanonok-plébános olvasta fel.

Szemerei János evangélikus püspök beszédében ünneplő gyülekezetként szólította meg a különböző közösségekből, gyülekezetekből érkező híveket. „Jó lenne, ha piros betűs ünnepként kerülne naptárunkba ez a hét – mondta, hisz ünnep, ha együtt lehetünk, akkor is, ha mára megszokott, hogy január harmadik hetében együtt imádkozunk.” A püspök Isten ajándékának nevezte, hogy mára otthonosan mozognak a különböző felekezetek egymás templomaiban és megszokták a közösségek, gyülekezetek különféle liturgiáit. Valóban ajándék, hogy ezen a héten testvéri közösségben lehetünk együtt.

Az est témája volt az egységesen kiadott imarend szerint, hogy Együtt... szentek vagyunk.  „A szent, az Isten számára elkülönített embert jelenti, ezért ne a tökéletesek közösségére gondoljunk” - mondta Szemerei János. „Isten szeretetének népeként, lehetünk együtt szentek. Összeköt bennünket az, ahogyan Isten gondoskodik mindannyiónkról, rólunk, akik különbözőek vagyunk. Mi, a hazánkban: városainkban, falvainkban közös nyelvet beszélhetünk, mert bűneink ellenére, összeköt minket Isten szeretete” – jelentette ki a püspök.

A beszéd után a hitvallás imáját Ugrits Tamás irodaigazgató vezette. A közbenjáró imádságban a lelkipásztorok a rászorulókért, a tanulmányaikat folyatókért, a nők és férfiak jogaiért, méltóságáért, a beteg gyermekekért, a fiatalokért, a gyermeket váró asszonyokért, a gyógyíthatatlan betegekért, a teremtett világ megőrzéséért, a szolidaritásért imádkoztak és azokért, az emberekért, akiktől megtagadták méltóságukat.

Végül az egységért szóló elköteleződés imái után Spányi Antal megyés püspök és Szemerei János evangélikus püspök záróáldásával fejeződött be az első ökumenikus imaalkalom Fehérváron.

 

BPK
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó: Somogyi Tamás és BPK

 


 



 

Letölthető anyagok:

Imafüzet letöltése:  2014okumenikus_imahet_fuzet.pdf (248 kB)

Székesfehérvári programok tematikusan is:  2014okumenikus_imahet_szfvar.pdf (69 kB)


 

logo


Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk