Karitász programok advent ünnepi időszakában

2018. 11. 21. | | 2018. 11. 21.

 

 

 

Karitász programok advent ünnepi időszakában

Szent Erzsébet napját követő hétvégén, november 24-én kezdődik a Katolikus Karitász tartósélelmiszergyűjtő akciója, a „Tárjátok ki a szíveteket!”. Rászoruló felebarátaink számára várjuk a felajánlásokat: lisztet, cukrot, olajat, konzerveket, tésztát… Az adományokat az egyházmegyei karitászközpontokban (Székesfehérváron: Lövölde u. 28/a), valamint a plébániákon lehet leadni december közepéig. A felajánlott adományokat karitász önkéntesek juttatják el a nehéz sorsú családokhoz még Karácsony előtt, hogy ezzel is hozzá tudjunk járulni az ünnep szebbé tételéhez.

Az adventi időszakban december 02. és 09. között a Katolikus Karitász is részt vesz a nemzetközi szolidaritási akcióban, az „1 millió csillag a szegényekért” programban. Az akció 1998-ban Franciaországból indult el Európában. 1999 karácsonyán elsőként Spanyolország, Németország és Svájc csatlakozott a kiemelkedő programhoz. A Caritas Europa 2005-től, a Caritas Internationalis pedig 2006-tól vesz részt önállóan ezen szolidaritás-akcióban. Az „egymillió csillag” akcióban ma már 15 ország vesz részt évről évre. Az akció célja világszerte közös: az összetartozás szellemének, az emberi szolidaritás érzésének erősítése, figyelemfelhívás a társadalom peremére szorultak felé. Az akció keretében a Karitász önkéntesei és munkatársai tetszőleges összegű adományért gyertyákat adnak a járókelőknek, s minden egyes mécses egy rászorulót jelképez. A gyertyákért adott adományból származó összeget a Karitász minden országban a hátrányos helyzetűek megsegítésére fordítja. Hazánkban a Katolikus Karitász egyházmegyei szervezetei vesznek részt a programban, így az ország mintegy 200 településén gyúlnak ki december első hetében a szeretet lángját szimbolizáló mécsesek. Több helyszínen színes programokkal várják az érdeklődőket (részletek: www. karitasz.hu).

A régiek úgy tartották: valahányszor lehull egy csillag, meghal valaki a Földön.
És valahányszor fellobban egy csillag fénye, szeretet gyúl egy emberi szívben…

Ezt a fényt hivatott jelképezni ez a kis gyertya. És minden egyes gyertya a Karitász kiáltása az elesettekért, az idősekért, a betegekért, a rászorultakért.

Idén indult útjára a Katolikus Karitász országos ajándékgyűjtő programja, az „Angyalbatyu”, azzal a céllal, hogy minél több gyerek számára örömteli legyen a Karácsony. Szeretnénk a felajánlott ajándékokat eljuttatni azokhoz, akik ritkán élhetik meg a megajándékozottság boldogító érzését. Ha valaki úgy érzi, hogy szívesen adna másoknak valami olyat, ami még használható, de számára már nem jelent értéket, hozza el a Katolikus Karitász gyűjtőpontjaiba (www. angyalbatyu.hu) december 19-ig. A dobozra írja rá, hogy milyen életkorú fiú/lány számára készült a csomag. A felajánlott ajándékok lehetnek játékok, könyvek, plüss figurák, pipere holmik, írószerek, édességek… A Karitász önkéntesei a felajánlott ajándékokat szétosztják a rászoruló családok között.

A Katolikus Karitász jelen lesz Budapesten a Szent István Bazilika előtti téren és a Vörösmarty téren megrendezésre kerülő adventi vásárban is.

A plébániai karitászcsoportok önkéntesei pedig számos helyen melegétel osztást szerveznek, időseket, betegeket látogatnak, ajándékcsomagokat készítenek, műsorokkal készülnek, hogy meghittséget varázsoljanak a szívekbe.

Karitász

 


 

Kapcsolódó hírek, események:

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk