Föld és ég között című kiállítás megnyitója - beszámoló

2017. 06. 24. | | 2017. 06. 26.

 

 

 

„Föld és ég között” - az Istent kereső emberről szól az egyházmegyei múzeum új kiállítása

2017.06.24. - A Múzeumok Éjszakáján, a Városház téren tartott ünnepség keretében nyílt meg, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum „Föld és ég között” című új kiállítása. A tárlatot Dávid Katalin, Széchenyi-díjas művészettörténész nyitotta meg. Köszöntőt mondott Spányi Antal megyés püspök és Smohay András múzeumigazgató. Közreműködött a Stringers vonósnégyes.

„Szívből kívánom, hogy ez a kiállítás segítse az embereket, hogy megtapasztalhassák Istent. Segítse, hogy szívünket jobbá tegyük, segítsen bennünket úgy keresni az igazságot, a szépséget, a szentséget és a jóságot, hogy magunk is igazzá, széppé, szentté és jóvá lehessünk.” - mondta el köszöntőjében Spányi Antal megyés püspök.

Dávid Katalin, Széchenyi-díjas művészettörténész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja méltatva a megnyíló tárlatot így fogalmazott: „Ez a kiállítás az imádságról, mint a Teremtő és a teremtmény közötti kommunikációról szól. Már maga a létezés is Isten permanens dicsérete, de a többi teremtménnyel ellentétben, az ember az egyedüli, aki ezt önszántából és tudatosan végzi. A kiállítás minden egyes bemutatott tárgya arra utal, hogy föld és ég átöleli egymást. A teremtmények igénylik az égiek jelenlétét, de ez utóbbi misztérium, s e misztériumhoz nehéz hozzáférni, mert meg kell szenvedni érte.”

Smohay András, az Egyházmegyei Múzeum igazgatója a megnyitó alkalmából köszönetet mondott a múzeum fenntartójának Spányi Antal megyés püspöknek, továbbá Ugrits Tamás püspöki irodaigazgatónak és az Egyházmegyei Hivatal minden munkatársának, hogy 2007 óta megszakítás nélkül biztosították a szükséges hátteret a múzeum hat nagyszabású kiállításához. A hat kiállítás közül három megnyitója a Városház téren lehetett, ehhez minden segítséget megadott Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, amit az igazgató dr. Cser-Palkovics András polgármesternek köszönt meg. A mai rohanó világban kuriózum, hogy egy évtizede ugyanaz az alkotó csapat dolgozik a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum kiállításain. Az alkotók közül Fákó Árpád grafikusművész, Zalavári Tibor iparművész és ifj. Straub Dezső multimédiás szakember munkáját külön megköszönte Smohay András.

A kiállítás kiinduló gondolata, hogy az ember alapvetően Istenre irányult. Bárki, aki erre a Földre születik, keresi a kapcsolatot a Teremtőjével, az Istennel, akár tudattalanul is. „A kiállítás alapkoncepciója, hogy minden ember nyitott a transzcendens felé s lelkünk legmélyén keressük a kapcsolatot a Mindenhatóval. Ennek a mindenkiben meglévő irányultságnak leghangsúlyosabb megnyilvánulása valamennyi világvallás esetében az imádság.” A múzeumigazgató a tárlat tematikájáról elmondta, a hogy három csomópont köré szerveződik. Bemutatja az Istent kereső embert, az embert kereső Istent és a találkozást Istennel. Az imádságok szemléltetésében az első helyen a kinyilatkoztatás fényében megismert Atya áll, akit a Miatyánk által szólítunk meg. Majd a Szűz Mária-imák, az Üdvözlégy és a szentekhez szóló imádságok következnek, akikhez ma is fohászkodunk közbenjárásért, mint a megdicsőült egyház tagjaihoz. Egy különleges terem szól a találkozásról Istennel, amit egy ihletett installáció segítségével fogalmaztak meg a tárlat alkotói. A tárlaton megemlékeznek a 300 éve született Mária Teréziáról is, a Székesfehérvári Egyházmegye alapítójáról. A királynő tagja volt az egyházmegye első imatársulatának az Oltáriszentséget szüntelenül imádó ájtatos társaságnak. Az aláírásával hitelesített tagkönyv is bemutatásra kerül. A közösségi imáról szóló teremben különös hangsúlyt kap a Prohászka Imaszövetség, amely rendkívül fontos az egyházmegye életében.

A termekben a dicsőítő, kérő és hálaadó ima megjelenítése mellett, az egyházmegye kegyhelyeinek hálatábláiból videóinstalláció látható. Ezután következik a bűnbánat témája, amelyet egy gyóntatószék idéz meg, valamint egy művészi keresztút. Egy barokk oltár mellett kelyhek, monstranciák, misekönyvek és zsolozsmák láthatók, amelyek a szentmise, a szentségimádás és az egyház hivatalos imájának gyakorlatára utalnak. Végül a kiállítás csúcspontja a székesfehérvári egyházmegye legfontosabb szent helye a Szent István király-székesegyház kerül bemutatásra. A székesegyház történetét ismertető fényfestés mellett liturgikus események filmfelvételei idézik fel a templomban végzett imádságot. A terem közepén a múzeum legfontosabb tárgya, a Szent István fejereklye látható körülötte a székesegyház kincstárának legértékesebb műtárgyai. A kiállításon több régészeti lelet mellett az északi toronykeresztben tavaly megtalált időkapszula üveghengerét is kiállították.

A székesfehérvári tárlat az imát, mint minden ember életében fontos szerepet játszó cselekedetet és mindig aktuális témát mutatja be. A múzeum ezzel a kiállítással is vállalta, hogy a lelkipásztori munkát szolgálva közelebb hozza az örömhírt a látogatókhoz.

A Múzeumok Éjszakáján mintegy ezren vettek részt a tárlatvezetéseken, a múzeum udvarán tartott bor- és sörkóstolón. A Lics Pincészet termékei mellett a nemzetközi díjat nyert Székesfehérvári Püspök Kézműves Söreit is ízlelgethették a vendégek, miközben a MusiColore Énekegyüttes és a tüzes délszláv népzenét játszó Poklade Zenekar koncertjét hallgatták.

Dávid Katalin Széchenyi-díjas művészettörténész megnyitó beszéde itt tölthető el:
david_katalin_fold_es_eg_kozott_megnyito.pdf (169 kB)

Berta Kata
Fényképeket készítette Kiss László és Gersztheimer Zsolt
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk