Elindult a székesfehérvári segélyszállítmány Horvátországba - beszámoló

2021. 01. 19. | | 2021. 01. 19.

 

 

Elindult a székesfehérvári segélyszállítmány Horvátországba


2021.01.19. – Mladen Andrlić, a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete, Denis Tretinjak tábornok, a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság parancsnoka, Spányi Antal székesfehérvári püspök - karitász elnök, Lehrner Zsolt alpolgármester és Jakubek Tiborné, a Horvát Kisebbségi Önkormányzat elnöke jelenlétében indult el a széles összefogással gyűjtött székesfehérvári segélyszállítmány Horvátországba.

Jakubek Tiborné elnök elmondta, a nemzetiségi önkormányzat részéről indított kezdeményezésre példaértékű támogatással válaszoltak a székesfehérváriak. „Hihetetlenül szép és rendkívüli az a fajta támogatás, amit a székesfehérváriak tettek. Különösképpen ma, amikor visszatekintve az elmúlt évre, sokan kerültek nehéz helyzetbe. Ennek ellenére az emberek sorra érkeztek az adományokkal, fontosnak tartva, hogy a sokszor nehezen megtakarított pénzükből adományozzanak.” Az elnöknő elmondta: hétfőn fontos telefon érkezett Sziszekből, a helyi horvát karitásztól, hogy nagy szükségük van tartós élelmiszerre, ágyneműre, lábbelikre, kesztyűkre, szerszámokra, és mindarra, ami az újraépítéshez szükséges. Ez alapján rendezték és válogatták szét az összegyűlt adományokat a szállításhoz.

A tárgyi adományok mellett pénzadományt is gyűjtöttek. Székesfehérvár polgármestere elsőként ajánlott föl egymillió forintot a rászorulóknak. Lehrner Zsolt alpolgármester az eseményen elmondta: Fehérvár horvát testvérvárosa, Zadar polgármestere kért először segítséget a rászoruló településeknek. „A város által fölajánlott egymillió forint a költségvetés elfogadását követően kerül átutalásra, a Sziszeki Egyházmegye részére. Székesfehérvár jó kapcsolatot ápol Zadarral, a horvát testvérvárossal; a polgármester köszönetét nyilvánította a horvát polgárok nevében mindazért, amit a város, az egyház és a magánemberek felajánlottak.”

Székesfehérváron az adománygyűjtést Spányi Antal megyés püspök, a Katolikus Karitász püspök elnöke védnökségével indították el. „A bajban lévőnek segítségre van szüksége, és a katolikus-keresztény világnak kötelessége segíteni a bajba jutottakon. Öröm volt hallani, hogy nemcsak a Katolikus Karitász és más segélyszervezetek próbálnak szeretetükből segítséget nyújtani, hanem megmozdult Székesfehérváron a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, és szívesen állt mellé a városvezetés. Együtt összefogva tudtuk megszólítani a város lakosságát.”

Mladen Andrlić, a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete köszönetét fejezte ki, hogy a lakosok és a város megérezték a segítségnyújtás fontosságát. „A helyzet ugyan stabilizálódott, de a ma reggeli hírek újabb, a környéket érintő földrengésről számoltak be. A lakosság egy kisebb hányada még mindig nem rendelkezik biztos lakhatással, kielégítő feltételekkel a megfelelő életvitelhez Ez nagy feladatot jelent továbbra is. … Szerdán ül össze a horvát parlament a további stratégia kialakításához, a megfelelő, hosszú távú segítségnyújtás megszervezéséhez.” A nagykövet a széles körű összefogást méltatva hozzátette: az eset jó példája annak, miként reagálnak az emberek az ilyen katasztrófákra, hiszen a meglévő kormányzat, a városvezetés, a civil szféra, a rendőrség, a mentők, a tűzoltóság együtt, csak a lakosság támogatásával tud segíteni.

A horvátországi földrengés károsultjai számára a segélyszállítmányt a székesfehérvári központtal megalakult Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnoksága horvát kontingensének katonái segítették felpakolni a Sziszekbe útnak induló teherautóra.

Berta Kata
Fényképeket készítette Molnár Artúr


Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk