Ébresztő Fesztivál - beszámoló

2023. 07. 12. | 2023. 08. 30.

 

 

2023.07.12. - Nagy örömünkre szolgált, hogy az idei évben is a csákvári plébánia adhatott otthont a Székesfehérvári Egyházmegye és a Bethlen Gábor Alapítvány támogatásával létrejött Ébresztő Fesztiválnak.

Az idén arra a kérdésre kerestük a választ, hogy mi Isten álma rólam,rólad,rólunk. „Mennyei Atyánk álma inkább a kapcsolatainkról szól. Arról, hogy Vele napi éltető dialógusban, egymással meg igaz szeretetben éljünk, és így szép lassan kibontakozzon az életünk, megérjen a személyiségünk. Hogy egyre inkább az Ő Egyszülöttjére hasonlítsunk, akiről Ádámot és Évát mintázta. Az Emberre, aki teljes életet élt köztünk.” (Ambrózy Tamás atya bevezető gondolatai)
A fesztiválon különféle témákban hallgathattak meg előadásokat az ország különböző tájairól érkezett fiatalok. Elsőként Pindzsu István mesélt az életéről, ami nem volt egyszerű. Nagyszülei szeretetén és hitén keresztül megtapasztalta, hogy Istennek terve van vele. Ez nem egy előre kikövezett út, hanem egy megküzdött, személyiséget formáló pálya, melynek végén a boldogságot ígérő Krisztus személye áll. Pénteki főelőadónk Fábry Kornél atya volt, aki személyes példákkal megerősítve kiemelte a hála és az öröm fontosságát és erejét mind Isten, mind embertársaink felé. Járai Mártonnal, a szombati előadónkkal, arra kerestük együtt a választ, hogy a keresztény ember hogyan álljon korunk identitásválságában a különféle jelenségekhez úgy, hogy közben megmarad az Isten által teremtett természetes rendben és értékrendben.

Az előadásokat követően délután változatos szabadidős tevékenységek közül válogathattak a fiatalok. Akik mozogni szerettek volna, választhattak a métázás, a focizás, a habparty és a lézerharc közül; mások pedig társasozhattak, kipróbálhatták magukat egy szabadulószobában, illetve kötetlenül beszélgethettek és pihenhettek.

Késő délután, a kiscsoportos beszélgetések előtt, sokféle műhelyből válogathattak a résztvevők. Beszélgethettek különféle kommunikációs helyzetekről, s az önismeretet érintő kérdésekről. Ezenkívül volt nőiesség műhely is, ahol a nők szerepét, jelentőségét és lehetőségüket keresték korunk társadalmi keretein belül; a srácok pedig a férfi szerepről beszélgettek. Mindazok, akik pedig tippeket szerettek volna kapni egy párkapcsolathoz, és más egyéb ehhez kapcsolódó témához, az iskola egyik meghitt tantermében gondolkodhattak a különféle kérdésekről. Egy domonkos nővér tanúságtétele által a fiatalok közelebb kerülhettek Isten róluk szóló tervéhez és az ehhez vezető úthoz. Végezetül egyes fiatalok foglalkozhattak életük határhelyzeteivel, mások pedig kötetlenül beszélgethettek a bennük lévő kérdésekről a „Szólj be a papnak!” műhelyben.

A fesztivál résztvevői segítséget kaphattak ahhoz is, hogy újra dinamikussá váljon a lelki életük. A mindennapos szentmisék, a szentségimádások, a közbenjáró imaalkalom, a gyónási és a lelki-beszélgetési lehetőségek mind hozzájárultak ahhoz, hogy mindenki megérezhessem valamit Isten túláradó szeretetéből.

Hálásan köszönjük Tomi atyának, Daninak, Virágnak, Zsuzsinak a szervező munkáját és mindazok segítségét, akik hozzájárultak a fesztivál sikeréhez. Köszönet a kiscsoportok vezetőinek, orvosi, ápolói háttérnek, egyházközségünk minden tagjának, akik vállalták a portaszolgálatot, a tábor őrzését és finom süteményekkel, fagylalttal, étellel láttak el bennünket. Végül szeretnénk megköszönni Spányi Antal püspök atyának az anyagi támogatását is.

Szlama Ákos atya és Magasiné Kudlik Mónika

 A fesztivál galériája >>

 


 

Korábbi évek beszámolói:


© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk