Bérmálás: Budakeszi - beszámoló

2012. 11. 04. | | frissítve 2012. 11. 07.

 

„Ne akarjon fél szívvel, fél lélekkel keresztény lenni!”

A budakeszi Havas Boldogasszony-plébániatemplomban 29-en vették magukhoz a bérmálás szentségét. A szentmisét Spányi Antal megyéspüspök celebrálta.  

 

bérmálkozók

 

„Lépten-nyomon találkozva ismerősökkel azt hallhatjuk: nem vagyunk megelégedve saját sorsunkkal. Addig-addig panaszkodik az ember, míg a végén el is hiszi, hogy én peches vagyok, többet érdemelek” − kezdte szentbeszédét a püspök úr. Az elégedetlenkedő ember elkezd törvényeket alkotni önmaga számára, amelyeket akkor tart meg, ha kedve van hozzá, s amelyek alól egyszerűen föl is menti magát, ha azt találja magának kényelmesebbnek.

Szétzilálódtak a családok, ezerféle veszélynek vannak kitéve. A keresztény ember hite megroppant, elfelejti a hűséget. Mintha mindennek vége lenne. Hiszünk, de a magunk módján. Ne szóljanak bele a papok életünkbe, s hogy az egyház adja a tanítást, megmutatja, mi a jó, hol a helyes út a maga 2000 éves tapasztalatával, azt hajlamosak vagyunk elfelejteni. Ebben a zűrzavaros világban az ember boldogtalannak érzi magát, gyakran esünk depresszióba. Mert nincsenek gátak, erkölcsi korlátok.

Mindez az egész világ problémája. Ezért is hirdette meg a Szentatya a hit évét. Ez nem azt jelenti, hogy most többet beszéljünk a hit ajándékáról. Azt akarja, hogy ha valaki egyszer elkötelezte magát a hit mellett, akkor ezt a döntését vegye komolyan, soha ne próbálja meg félig-meddig teljesíteni. „Ne akarjon fél szívvel, fél lélekkel keresztény lenni, hanem akarjon egész szívvel azzá lenni! Amit az ember félig tesz, azon nincs áldás” – fejtette ki a püspök úr. Arra van szükségünk, hogy rátaláljunk erre az igaz útra. El kell mélyednünk a hit dolgában, hitünk igazságában. Így tudunk válaszolni arra a kérdésre: mi végett vagyunk a világon? Hogy Istent megismerjük, szeressük, neki szolgáljunk és a mennyországba jussunk.

„Hit nélkül az ember csak kóvályog” − ezért kell hitünkben megerősödni, hitünk szerint élni; akarjak Krisztussal találkozni, szükségét érezzem, hogy az egyházban jelen legyek, annak minden területén. „Az Isten téged is vár!” − fejezte be sok-sok gondolatot ébresztő beszédét a püspök atya.

 

SZTM
Fényképeket készítette: Tóth Kálmán

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk