Basilica minor rangot kapott a Bodajki Segítő Szűz Mária kegyhely

2023. 09. 08. | | 2023. 09. 08.

 

 

Basilica minor rangot kapott a Bodajki Segítő Szűz Mária kegyhely – A szeptember 17-i bodajki Mária-napi főbúcsún hirdeti ki a kisbazilika címet Michael Wallace Banach pápai nuncius

2023.09.08. – Rendkívüli bejelentést tett a Bodajki Segítő Szűz Mária kegytemplommal kapcsolatosan Spányi Antal megyés püspök. A székesfehérvári egyházmegyét érintő örömhír, hogy Ferenc pápa „basilica minor” rangra emelte a kegytemplomot. A döntést szeptember 17-én, a bodajki Mária-napi főbúcsún hirdetik ki. A 10.30-kor kezdődő ünnepi szentmisét Michael Wallace Banach pápai nuncius, Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és Spányi Antal székesfehérvári püspök mutatja be.

A főpásztor arról tájékoztatott, hogy az egyház régi szokása, hogy kiemel és titulussal lát el olyan templomokat, kegyhelyeket, amelyeknek történelme ősi időkre nyúlik vissza, és a jelenben is kiemelten fontosak. „Bodajk nemcsak a mi egyházmegyénk számára, hanem az egész magyarság számára jelentős, hiszen az egyik legősibb magyar kegyhely, Szent István is ide járt imádkozni családjával. A bodajki templom fontos kegyhely ma is, számos imádságos közösségi alkalmat hirdetnek meg, amelyre a hívek egyre nagyobb számban vannak jelen, és nemcsak az egyházmegyéből érkeznek zarándokok az év során” – emelte ki a megyés püspök, aki elmondta, hogy a Szentatyához fordulva kérte a Bodajki Kegyhely számára a basilica minor rangot, annak elismeréséül, hogy ősi idők óta a hitélet központjaként szolgáló imádságos helyről van szó.

Mózessy Gergely, a Székesfehérvári Egyházmegyei Gyűjtemény igazgatója a basilica minor rangról szólva kiemelte, a cím elnyerésének feltétele, hogy a pályázó templomnak az egyházmegyén belül a liturgikus és pasztorális élet aktív és kiemelkedő központjának kell lennie. További feltétel, hogy elég nagynak kell lennie és a liturgikus normák szerinti elrendezésű szentéllyel rendelkeznie, valamint tekintéllyel, történeti jelentőséggel és művészi értékkel kell bírnia. Megfelelő létszámú papság is szükséges, akik a templom liturgikus és lelkipásztori gondozásával törődnek, különösen a misézéssel és a gyóntatással kapcsolatosan. „A Szentségi és Istentiszteleti Kongregáció 1989. november 9-i Domus Ecclesiae de Titulo Basilicae Minoris című dokumentuma szerint a kisbazilika olyan templom, amely liturgikus és lelkipásztori szempontból különleges jelentőséggel bír. A cím adományozásával a pápa jelzi a szoros kapcsolatot az illető templom, valamint a római egyház és a pápa között” – mondta el a gyűjteményigazgató, aki arról is szólt, hogy a címmel járó kötelezettségek mellett a kisbazilikákban a pápához fűző szorosabb kötelék miatt minden évben különleges gonddal kell megülni Szent Péter és a Szentatya ünnepeit. A ranggal járó kiváltságok közé tartozik, hogy a kisbazilikát felkereső hívek a szokásos feltételek mellett teljes búcsút nyerhetnek a bazilika felszentelésének évfordulóján, a bazilika búcsúnapján, Szent Péter és Pál apostolok ünnepén, a kisbazilika cím megadásának évfordulóján, és az évnek még két napján.

Mórocz Tamás kanonok, bodajki plébános elmondta, hogy a Mária-napi búcsú minden évben a Bodajki Kegyhely legjelentősebb eseménye, ezt a búcsút a nehéz időkben, 1990 előtt is megtartották. Az idei, szeptember 16-a és szeptember 17-e között zajló Mária-napi búcsú kiemelkedő, mert 75 éve, 1948 szeptemberében Mindszenty József bíboros látogatott el a kegyhelyre, és a Mária-év keretében itt mondta el a főbúcsún híres beszédét. Mórocz Tamás kanonok arról is beszélt, hogy a küllemében teljesen újjászületett kegyhely komoly lelki megújulást, fiatalos lendületet is kapott. Ma már évente számos egyházi eseményt tartanak, amelyre szívesen érkeznek a határon túlról is zarándokok. Kiemelte, hogy október 8-án, Magyarok Nagyasszonya ünnepén hálát adnak az idei évért, és Spányi Antal püspök ekkor áldja meg a megújított kálváriát is.

 

 Berta Kata
Fényképeket készítette Varga Mátyás
Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Hivatal

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk