Adventi Udvar a püspökségen - III. Adventi gyertyagyújtás - beszámoló

2018. 12. 15. | | 2018. 12. 16.

 

 

Az öröm gyertyája szeretetet sugároz a világba – Harmadik ünnepi gyertyagyújtás az Adventi Udvarban

2018.12.15. – Rendhagyó módon kezdődött a harmadik adventi gyertyagyújtás a székesfehérvári püspökség Adventi Udvarában. A Páduai Szent Antal Általános Iskola Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai kilépve a kapun, a város gyönyörű belvárosába valódi örömteli hangulatot, felhőtlen vidámságot vittek a járókelők közé. Népzenével és néptánccal lepték meg az arra járókat.  Spányi Antal megyés püspök a püspöki udvarban folytatódó ünnepségen az egymásra figyelésre, a jócselekedetekre hívta fel a figyelmet.

A gyertyagyújtásra érkezőket Ugrits Tamás pasztorális helynök köszöntötte. Elmondta, a rózsaszín gyertya meggyújtására egész héten imádságos csendben készültünk, mert várunk az Úr érkezésére, a Megváltó születésére. „De nemcsak történelmi eljöveteléről szeretnénk megemlékezni, szeretnénk, ha a szívünkben helyet, a családjainkban otthont találna. Eljönne, hogy elhozza azt a békét és szeretetet, amelyre mindannyiunknak szüksége van” – hangsúlyozta, majd az öröm vasárnapjához kapcsolódóan Lukács evangéliumából olvasott fel arról, aki majd Szentlélekkel és tűzzel fog keresztelni.

Az ünnepi színpadon ezután a martonvásári Szent László Katolikus Óvoda gyermekei hagyományőrző betlehemes játékukkal idéztek fel egy családias, szeretetteljes karácsonyi ünnepet a jelenlevőknek.

„Az adventi koszorúnkon a harmadik gyertya lángja lobban fel, amely mellett most a gyermekek játékával tanúi lehettünk a sok angyalnak, Máriának és Józsefnek, akik közel hozták szívünkhöz a szeretetet és hitet. Annak az Istennek a közelségét, akinek szeretete átalakít, életet formál” – kezdte adventi gondolatait Spányi Antal püspök. „A harmadik, rózsaszín gyertya ragyogja bele ezt a szeretetet a világba. Jön, közeledik az Isten Fia, csak észre kell vennünk, hogy az Isten küldi a Fiát, hogy higgyünk, bízzunk, és ne keseredjünk el. Őrizzük a reményt, mert eljön közénk az Úr. Ne engedjük, hogy ránk telepedjenek a világ rossz hírei, és felesleges félelmeket keltsen bennünk.  Figyeljünk inkább egymásra, a mosolygó emberekre, a békés családokra, a gyermeküket szeretettel nevelő szülőkre és a gyermekre, akik kedvesek és jók szüleikhez.  A következő napokban tudjunk egymás örömére jót tenni, ahogy láthatjuk, a katolikus karitász fáradhatatlanul segíti ezekben a napokban a rászorulókat. Ez mind jele annak, hogy valóban közeledik hozzánk az Ég Ura. Siettessük jócselekedetekkel az Isten Fiának eljöttét, akinek szeretetét megosztani, tovább sugározni kötelességünk minden ember felé. Ahogy ezt látjuk Mária és József példáján, az egyház történetében és annyi ember életében” – fejezte be beszédét a főpásztor.

A gyertya rózsaszín vidámsága jelzi, közeleg az öröm ünnepe. Az öröm vasárnapján azt üzeni az Egyház, Isten szeret bennünket, megbocsátja bűneinket, és jelen van az életünkben. Spányi Antal püspök az udvarba betérők közös imádsága mellett így gyújtotta meg az Adventi Udvar koszorúján a harmadik gyertyát.

Berta Kata
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

 

 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk