A Házasság Napja Székesfehérváron - beszámoló

2017. 02. 11. | | 2017. 02. 14.

 

 

 

Isten és egymás szeretetébe kapaszkodva - A Házasság Napja Székesfehérváron

2017.02.11. - A házasságot ünnepelték Székesfehérváron is a Családpasztorációs Iroda szervezésében a Házasság Hete rendezvényeihez kapcsolódva a ciszterci Szent István Gimnáziumban. A nap témája az első szerelem, a jól működő házasság hét alapelve, a házasságról alkotott jövőkép volt. A játékos programokkal, sok vidámsággal, közös élményekkel teli napra sok házaspár érkezett Fehérvárról és környékéről, akik fontosnak tartották kapcsolatuk elmélyítését.

A rendezvényt Staudt Gábor és felesége Csilla összekovácsoló játékokkal kezdte, amellyel a párok felidézhették eddigi házastársi kapcsolatuk fontos állomásait. Visszatekinthettek az első szerelemre, amely megalapozta közös életüket. Ugritsné Márfi Zsuzsanna és férje János arra hívták fel a figyelmet, mennyire fontos, hogy a párok megosszák egymással álmaikat, saját életükre vonatkozólag. John Gottman: A jól működő házasság 7 alapelve című könyvét ajánlották a párkapcsolat ápolására. Varga László és felesége Kati arra kérték a jelenlevő házaspárokat, gondolkodjanak el házasságuk jövőjéről, közös életpályájukról és arról, milyen valódi értékeket hagynak gyermekeikre, szűkebb és tágabb közösségeikre.

Spányi Antal megyés püspök is ellátogatott a rendezvényre. A megjelent pároknak arról beszélt, hogy a házasság Istentől, az ember számára rendelt valóság, amelyet nem lehet megkérdőjelezni. Fontos, hogy egy jó párkapcsolathoz nem elég két ember elhatározása, Istennek a házasság szentségében adott különös kegyelemére is szükség van. Lényeges azt is tudatosítani, hogy nem a szeretethez kell a hivatalos papír, hanem a házassághoz, amelyre a két fél ráépítheti életét.

A főpásztor arra is felhívta a figyelmet, nem elég megelégedni azzal, hogy a házasságot Isten előtt megkötötték, a kapcsolatot nap mint nap ápolni és gondozni kell. A nehézségek idején emlékezni kell arra, mennyi szeretetet és jót kaptak a házastársak egymástól. A megyés püspök a nemrég elhunyt Placid atyát állította példának, aki a nyomorúságok között meglátta a legkisebb örömet is. Végül arra kérte a párokat, hűségesen tartsanak ki egymás mellett: „Amikor fárad a kapcsolat, akkor vagy az egyik, vagy a másik fél nagyobb áldozatot is vállalva vigye a vállán a házasságot. Kapaszkodjanak Isten szeretetébe, hogy erősebbé, és biztosabbá váljanak a házastársi kapcsolatok, mert az egész társadalom alapja és ereje a stabil házasságokban gyökerezik.” - hangsúlyozta a főpásztor.

A székesfehérvári házasság napja középpontja a jelenlevők házassági fogadalmának megújítása volt a főpásztor vezetésével és áldásával. A rendezvény a házasság mindennapjairól szóló tréfás jelenetekkel, a családok fiataljainak és gyermekeinek vidám műsorával valamint a családapákból álló The Fathers énekegyüttes táncos, zenés előadásával zárult.

Az egyházmegye Házasság Heti programjainak arca a Kossuth-díjas zongoraművész, Hegedűs Endre és ugyancsak zongoraművész felesége, Katalin voltak a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A művészházaspár 38 éve tartó házasságuk tapasztalatairól beszéltek. Elmondták a házasságban nem lehet bizalom nélkül élni, és ehhez a bizalomhoz hűnek kell maradni. „Óriási erőt kapunk a napindító, közös imádságból, ami nagy ajándéka az életünknek. Reggel, amikor általában mindenki rohan, mi megállunk, és együtt elcsendesedünk. A legjobb problémamegoldási módszert fedeztük fel a közös imádságban, utána azt sem tudjuk már, min vesztünk össze.” - emelte ki a házaspár, majd hozzátették: A szeretet időnként szenvedéssel is jár, ez alól nem kivétel a házastársi szeretet sem. „Nincs, olyan, hogy szerettem a páromat, de aztán nem, mert akkor sosem szerettem igazán. A szeretet örök, hiszen Isten szeretete is az. Ehhez a szeretethez kell mindig újra és újra visszatérnünk, amelyben egészen odaajándékozom magam a másiknak!”- fejezte be előadását Hegedűs Endre és felesége Katalin.

Berta Kata
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata


Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk