Éjféli szentmise a Székesegyházban karácsony éjszakáján - beszámoló

2009. 12. 24. |

 

Székesegyházban a karácsonyi éjféli ünnepi szentmisét Spányi Antal megyés püspök celebrálta.

Karácsony éjszakáján csend borul a világra – nem csak mert haladunk befelé az éjszakába, hanem, mert belül is úgy érezzük: illik, hogy csöndben legyünk. Az emberek ilyenkor keresik a családi környezetet, az otthont; érzik, nincs ma helye a mulatozásnak.

A mai éjszakán elcsöndesedésünk oka – szemléljük a Krisztust, aki a világba jött, aki ezen az éjszakán született Betlehemben, Mária gyermekeként, de akiről tudjuk és hittel valljuk: ő Isten fia.

A csöndben a hívő ember szemléli a titkot, a misztériumot, szemléli Isten szeretetét. A betlehemi éjszakában, a kietlenségben, a kitaszítottságban Mária és József fogadták Jézust: itt békesség, szeretet van.

Ebben a csöndben az ember megérti, hogy nem maradhat külső szemlélő, mintegy idegen: mert ez a történet minket is nevünkön szólít. Éljük meg a közösséget és egységet Isten jelenlétében. A bennünk megszülető örömet ne akarjuk magunkba zárni, hanem akarjuk tovább ajándékozni.

A karácsony arra hív bennünket, hogy szemlélve a gyermek Jézust, szívünket kitárva fogadjuk be Őt, hordozzuk életünk minden percében, hogy Isten általunk is tudja szeretni az embereket, általunk is jobbulhasson a világ.

 


 

A püspöki szentbeszéd meghallgatása:  

 


 

Korábbi év beszámolója:

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk