Az Adventi jótékonysági vásár sajtótájékoztatója - beszámoló

2009. 01. 15. |

 

sajtótájékoztató pillanatkép

 

A Székesfehérvári Püspökség adventi programjainak kiemelt célja, hogy lehetőség nyíljék az emberek számára embertársaik segítésére. Egy új ajándékozási kultúra indult el a Püspökség kertjében az immár harmadik alkalommal megnyílt Adventi Udvar jótékonysági vásárában.

A székesfehérváriak már tudják, hogy itt adni jó, az adakozó is ajándékozottá válik. Van értelme betérni, hisz elérhető áron, szép munkákat vásárolhatnak és ezzel rászorult embertársaikon is segíthetnek. Sokan ajánlanak fel adományokat az éppen aktuálisan meghirdetett  jótékony célokra, hisz tudják, valóban odaérkezik, ahová szánják. A Püspökségen minden év januárjában a sajtó nyilvánossága előtt átadásra kerül az adományokból összegyűlt pénzösszeg.

Idén a székesfehérvári polgárok páratlan nagylelkűségükről tettek tanúságot. A Püspökség, a Vörösmarty Színház és a VTCD összefogásával készült Fehérvári Karácsony 2008 Cd-vel 10 nap alatt 1 millió forint gyűlt össze a Családok Átmeneti Otthona számára.

Spányi Antal megyés püspök a sajtó előtt köszönte meg először Vasvári Csaba színházigazgatónak, Szűcs Gábor művészeti vezetőnek a színészek nagylelkű felajánlását, színvonalas és nem utolsó sorban gyors munkáját. Megköszönte a VTCD ügyvezető igazgatójának Baráth Lászlónak a kiadás támogatását, a színház munkatársainak a segítséget az adomány gyűjtésében. Kiemelten beszélt Székesfehérvár polgárainak megtisztelő bizalmáról, hogy felfigyelnek a Püspökség jótékonysági gyűjtéseire.

Zsapka Attila a Kríziskezelő Központ vezetője példanélkülinek nevezte, hogy a Püspökség felkérés nélkül, a város fenntartásában működő tartozó Családok Átmeneti Otthonának gyűjtött és nem saját szociális intézményeinek. A Székesfehérváriak így saját honfitársaikat segíthették, olyan családokat, akik ebben a városban is az utcára kerültek. Különösen fontos üzenet ez a társadalom számára  idén, amikor 40 ember fagyott meg a saját lakásában az elmúlt hideg napokban, hogy vegyük észre a mellettünk élő rászorultakat. Az igazgató elmondta még, hogy az átmeneti otthonban fennállása óta 100 család fordult meg, de még mindig az eredeti bútorzat és háztartási gépek vannak használatban, ugyanis a pályázatok erre nem adnak lehetőséget. Nagy öröm számukra, hogy ezzel az adománnyal emberibb körülményeket tudnak teremteni ismét.

Először vett részt a jótékonysági vásárban a Fejér Megyei Önkormányzat Gyermekvédelmi Központja. Deresné Tanárki Mária igazgatónő meghatottan beszélt arról, mit jelentett munkatársai számára, az intézetben nevelkedett gyermekek munkáit a Püspökség udvarán árusítani és megtapasztalni az emberek jóindulatát. Végül elmondta, hogy az árusításból összegyűlt 300 ezer forintot az intézmény fejlesztésére fordítják.

Harmadik éve árusítanak a jótékonysági sátorban a mányi és biatorbágyi egyházi segítséggel működő kézműves műhelyek, amelyek csökkent munkaképességűeket foglalkoztatnak. Önkéntes fiatalok a Ciszterci Szent István Gimnáziumból a Cserkész és Antióchia mozgalomból ajánlják fel évről-évre szabadidejüket, hogy segítsenek fogyatékkal élők munkáinak értékesítésében. A rossz időjárás miatt a két műhely vezetője a sajtótájékoztatón nem tudott részt venni, de telefonon értesítették a Püspökséget. A mányi Pro Vobis műhelynek 400 ezer a biatorbágyi Kemence Alapítványnak 600 ezer forint bevétele volt. A vásárlók ezzel a fogyatékkal élők munkalehetőségét biztosítják, amely értelmet ad életüknek. A biatorbágyi műhely vezetője elmondta, van olyan értelmi fogyatékos a műhelyben, akinek 15 év nehéz tanulás után sikerült megtanulnia azt a kézműves tevékenységet, ami ma már mindennapi örömet jelenti az életében.

A Magyar Katolikus Karitász „Egymillió csillag a szegényekért” akciójának és a betérők nagylelkűségének köszönhetően, közel félmillió forint gyűlt össze az Egyházmegyei Karitász munkatársai által árusított gyertyákból. Ebből az összegből 30 helyre szállítottak ki és szállítanak még folyamatosan rászorulóként 5 mázsa tüzelőanyagot. A munkatársak az akció során arra kérték még az adományozókat, hogy karácsony ünnepén gyújtsák meg a kapott gyertyát és gondoljanak a szegényekre.

Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató az adventi udvar fő szervezője, a sajtótájékoztató végén elmondta: a fent említett számok önmagukért beszélnek. Az udvar látogatottsága felülmúlta az elképzeléseket. Advent szombatjain több ezer ember fordult meg a vásárban, vett részt a programokon, a közös gyertyagyújtáson. Nemcsak a szépen feldíszített udvar vonzott sokakat, hanem a karácsony igazi üzenetére is fogékonyak voltak a betérők.  A bejárattal szemben felállított Betlehem is arra hívta fel figyelmet, hogy ebben az időszakban valóban Krisztus születésére várunk. Jelentéktelen dolognak tűnik, de üzenetértéke van annak is, hogy a vásár ideje alatt sohasem kellett szemetet takarítani az Udvaron - mondta az irodaigazgató. Végül megköszönte a Püspökség munkatársainak a felajánlásból tett munkájukat, az egész rendezvénysorozat szervezését, a díszítést, az ügyeletet. Megköszönte a Fehérvári Kézművesek Egyesületének a színvonalas kézműves vásár szervezését és Betlehemet, a nagy népszerűségnek örvendő állatsimogatót.

 

BPK
Fényképeket készítette Lakata Pál

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk