Advent a Püspökségen a sajtótájékoztatóról - beszámoló

2006. 11. 16. |

 

sajtótájékoztatón

 

Adventben is megnyitja kapuit a székesfehérvári Püspökség.

Kézművesvásár a Püspökség kertjében, adventi műsorok, zenés áhítat, jótékonysági rendezvények, gyűjtések, templomi koncertek szerepelnek a Székesfehérvári Püspökség adventi programjában.

Spányi Antal megyés püspök a Püspökségen tartott sajtótájékoztatón elmondta, a Püspökségi programokkal szeretné még szebbé, meghittebbé tenni az adventi készülődést a városban. Székesfehérvár városában hagyománya van az adventi vásárnak és programoknak, amelyeket most tovább gazdagítanak a Püspökség rendezvényei. Kézművesek, zenészek, keresztény ifjúsági mozgalmak, katolikus iskolák, óvodák, a fehérvári egyházközségek karitász és ifjúsági csoportjai valamint sok jószándékú ember összefogásával összeállított programban nagyobb hangsúlyt kap majd a várakozás vallási jellege.

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete nevében Pongrácz Zoltán elnök beszélt arról, nagy örömmel fogadták a kézművesek az együttműködést a Püspökséggel, hisz a Püspöki Palota udvarán először tudnak az egyesület tagjai együtt árusítani, színvonalas, a helyhez is méltó adventi vásárt rendezni Székesfehérváron. Szívesen vették, hogy a biatorbágyi Hit és Fény és a mányi Pro Vobis fogyatékkal élők kézműves műhelyeiből származó munkák is árusításra kerülnek.

A betérők így az Antiochia mozgalom, a cserkészek és ciszter diákok által  árusított kézműves termékek megvásárlásával a  fogyatékkal élők mindennapi életét támogathatják. A vásárban jótékony célokat szolgál majd azoknak a karácsonyi képeslapoknak az árusítása is amelyeket a Püspökség XVI-i zsoltároskönyvből vett metszetek alapján, illetve az Egyházmegyei Múzeum tuladonában levő észak-itáliai 16.sz-i táblaképről ad ki.

Nagy Lajosné az egyházmegyei karitász vezetője elmondta, a vásár alatt az egyházközségi karitászcsoportok vállalják a „háttérszolgálatot”. Pl. tea, pogácsa árusítását. Püspök atyával adományokat visznek azokba az intézményekbe, amelyekkel régóta kapcsolata van a karitásznak, pl. az Anyák Átmeneti Otthonába, a Kikindai úti Gyermekotthonba valamint a hajléktalan szállóra.

Az adventi gyűjtések másik fontos célja annak a kislángi háromgyermekes családnak a megsegítése, akiknek november 7-én leégett nemrég felújított családi házuk.

Az adventi udvar programjai jórészt advent szombatjaira esnek majd. Délelőttönként katolikus iskolások, óvódások szerepelnek, délután az egyházközségek ifjúsági csoportjai Püspök atya imájához kapcsolódva tartanak zenés áhítatot a kertben a felállított betlehem előtt. Az adventi várakozást négy templomi koncert is színesíti. Hallhatunk fúvós és vonós zenekart valamint egy kórus- és orgonakoncertet.

Spányi püspök atya a sajtótájékoztató végén szeretettel meghívott minden jószándékú embert a Püspökségi adventi programokra, melynek ünnepélyes megnyitása december 2-án 9 órakor lesz a Püspökség udvarán.

BPK

 

Képtár

 


 

  


 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk