A Szolidaritás Keresztútja - beszámoló

2010. 03. 19. |

 

A szolidaritás keresztútját járták Székesfehérváron Spányi Antal püspök vezetésével a hívek, az egyházmegye papjai, a nemzetközi szolidaritási szervezetek vezetői, karitászvezetők, közéleti személyiségek, a szenvedő emberek képviselői.

 

 

templomban

 

 

A rendezvény célja volt, hogy a Székesfehérvári Egyházmegye az anyagi támogatáson túl, imában is a nehézsorsú emberek mellé álljon. Az állomásokat művészi ábrázolások és a ma emberének súlyos problémáit bemutató, modern vetített képek kísérték. Az elmélkedések Jézus Krisztus szenvedéstörténetén keresztül a közelmúlt tragikus történéseit, tényeit szemléltették, így az üldözött keresztényeket, a XXI. század vértanúit, a katasztrófa áldozatait, a túlélők szenvedéseit, az üldözött népcsoportokat, a gyermekek, családok szenvedéseit. Szó volt a saját bűneinktől való szenvedésről, az igazságtalanság és politika áldozatairól, betegek és fogyatékkal élők szenvedéseiről, az egyháztól való szenvedésről és az erkölcsileg tönkretettek szenvedéseiről. Imádkoztak még a semlegesnem ideológiája vagyis a gender-elmélet terjedésének megszűnéséért, a diktatúrák, a háborúk, a családban elszenvedett erőszak áldozataiért, a megélhetés elvesztésének és a fogyasztói társadalom áldozataiért. Végül a szegénység, a globalizáció, az analfabetizmus, munkanélküliség, az egyenlőtlen elosztás, a népcsoportok kultúrájának elvesztése miatt szenvedők fájdalmai voltak az elmélkedés témái.

 

 

kép a keresztút egy állomásáról


 

 

Az elmélkedés letöltése ITT >>

A XXI. század politikai, erkölcsi, természeti katasztrófáinak és gazdasági krízisének áldozataiért imádkozott Vasvári Csaba a Vörösmarty Színház igazgatója; Lipthay Antal úr, Lakatos Tiborné, az öreghegyi Magyarok Nagyasszonya plébánia és a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász képviseletében; Nagy Lajosné, a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász igazgatója; Bobory Zoltán, a Szent István Művelődési Ház igazgatója; Dr. Martyn Gizella háziorvos; Dr. Altorjay Áron orvosprofesszor, a Magyar Tudományos Akadémia doktora; A Szeretet Misszionáriusai nevében Symona nővér; Gyóni András, a Ciszterci Szent István Gimnázium igazgatója; Balsay István, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke; Dr. Cser-Palkovics András, országgyűlési képviselő; Víz Péter, a katolikus szolidaritási szervezet, a CSI-Magyarország elnöke; Dr. Farkas Attila Erik, a Fehérvár Médiacentrum igazgatója; Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke.

A zsúfolásig megtelt Székesegyházban a keresztút után koncelebrált szentmisét mutatott be a város papjaival a megyés főpásztor Szent József ünnepén. Beszédében kiemelte: az egyháznak Szent József példája segít a szenvedést, a megpróbáltatásokat türelemmel viselni, vállalni az üldözést is. Azonban határozottan tiltakozni kell a mostani híradások egyházellenségén. Az elferdítéseknek az a célja, hogy a világ elképesztő bűneit elhallgassák.

 

Homília meghallgatása:

 

- BPK -
Fényképeket készítette: dr. Berta Gábor

 

 

 

Képtár

 


 

  


 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk