A felújított budaörsi óvoda megáldása - beszámoló

2007. 09. 28. |

 

 

Püspöki áldás a budörsi óvódára

Bensőséges ünnepség keretében áldotta meg pénteken Spányi Antal székesfehérvári püspök a katolikus budaörsi óvodát.

Budaörs egyik legrégibb és legszebb épülete 1780-ban épült. 1993 óta itt kapott helyet a Szent Vince Óvoda, amely az idén már Mindszenty József Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda néven működik. Ennek az épületnek sokféle funkciója volt. Működött kocsmaként, mészárszékként, községháza, és tanácsházaként. Innen indult 1946. januárjában a helyi németség kitelepítése is. Több mint negyven év után szervezte újjá itt a katolikus óvodát Szentgyörgyvölgyi Zoltán atya, akire ma is nagy szeretettel emlékeznek a budaörsiek.

Az ünnepség a nagycsoportosok vidám, énekes műsorával kezdődött, majd Varga János plébános, püspöki biztos köszöntötte a vendégeket, a város vezetőit, intézményvezetőit. Megköszönte a püspökség, a polgármesteri hivatal, az egyházközség anyagi hozzájárulását, a kivitelező, Weber Terranova Kft. felajánlását, aminek eredményeként az épület korszerű tetőzetet kapott és homlokzata korhű, szép alakot ölthetett. 

Spányi Antal püspök ünnepi beszédében elmondta, nagy öröm számára megáldani a felújított óvodaépületet, több okból is. A jelenlegi helyzetben, amikor az embereknek, intézményeknek a létükért kell küzdeniük, akkor összefogással lehet szépet, előremutatót alkotni. Reményét fejezte ki, hogy ez a példaértékű összefogás, hatással lesz a városra, az itt felnöveknő gyermekekre, akik a hit, erkölcs, tudás hármas egységében a keresztény értékrendet képviselik majd, az önzés, a kirekesztés ellenpéldájaként.

Az épület történetének szomorú eseményeire tekintett vissza a város polgármestere Wittinghof Tamás is, aki elmondta, nem volt hiábavaló, hogy a katolikus egyház kapta meg azt nevelési-oktatási céllal. Nagy elismeréssel beszélt az óvoda komoly szakmai munkájáról, amellyel az önkormányzat feladataiból is átvállalnak. Ilyen például a fogyatékos gyerekek fejlesztése vagy az iskolaérettség kritériumainak még nem megfelelő, de már tanköteles gyermekekkel való foglalkozás.

A Weber Terranova Kft. által szervezett ünnepség végén Varga János atya megkapta a kivitelező és az építésztervező közös ajándékát, a homlokzatot díszítő angyalfej makettjét.

A püspöki áldás után, az óvodavezető Nyitrai Istvánné, a megyés püspökkel végigjárta az intézményt, és tájékoztatta a főpásztort arról, hogyha a lehetőségek engednék, még több gyermekkel foglalkoznának, az évről évre ismétlődő túljelentkezés miatt. Meglátogatták a csoportokat, ahol a gyerekek vidáman fogadták őket, és még egy kis játékra is jutott idő a püspök atyával.

- BPK -
Fényképeket készítette Ugrits Tamás

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk