INDA-program: sajtónyilvános beszélgetés - beszámoló

2015. 09. 15. | | 2015. 09. 17.

 

 

Alzheimer-café indult Székesfehérváron

2015. szeptember 15. - A székesfehérvári Országos Papi Otthon szervezésében rendezték meg az első fehérvári Alzheimer Café elnevezésű eseményt. Mészáros Zsuzsanna igazgatónő, Spányi Antal püspök, karitász-elnök, és Dr. Rappant György pszichiáter szakorvos várta az érdeklődőket.

Hagyományteremtő szándékkal rendezték meg az első fehérvári Alzheimer Café elnevezésű eseményt. A székesfehérvári Országos Papi Otthon szervezésében, Mészáros Zsuzsanna igazgatónő, Spányi Antal püspök, karitász-elnök, és Dr. Rappant György pszichiáter szakorvos várta az érdeklődőket.

A Katolikus Szeretetszolgálat Országos Papi Otthona sajtónyilvános beszélgetést szervezett, - egy csésze kávé és tea mellett - amely lehetőséget adott a szellemi hanyatlással élő betegek, családtagjaik és gondozóik számára, hogy megoszthassák tapasztalataikat, információkat cseréljenek, kapcsolatokat építhessenek.

Az idén 65 éves Római Katolikus Szeretetszolgálat és a Szociális Klaszter Egyesület elindította hazánkban a demens időseknek, gondozóiknak és családjaiknak szóló hiánypótló programot, az INDA projektet. Az INDA – Demenciáról másként! elnevezésű, európai uniós forrásból megvalósuló projektet azért hívták életre, hogy a szociális és egészségügyi ellátórendszerben dolgozóknak megalapozott tudásuk legyen a demenciával járó fizikai, pszichés és szociális változásokról, és segítséget adjanak a demens hozzátartozót ápoló családtagoknak.

„Az Egyház szociális tanítása és tudatos szerepvállalása megjelenik a segítő tevékenységek rendszerében. A Szeretetszolgálat otthonaiban az Egyházi személyek és szociális szakemberek részvételével a Katolikus Egyház a demens betegek gondozásában is komoly szerepet vállal, amely nagy segítség a társadalomnak. Hisz ez a betegség nem kizárólag egyetlen embert érint, hanem egész családok kénytelenek szembesülni vele. „- mondta el Spányi Anatl püspök köszöntőjében.

A demencia a gondolkodás, az érzelmek és a társas képességek hanyatlását jelenti. Jellemzően időskori betegség. Társadalmunk elöregszik, mind több az idős ember, ugyanakkor a várható életkor is kitolódott. A demencia azonban nem természetes velejárója az öregedésnek. Tünetcsoportról van szó, amelynek hátterében többféle betegség található. Ezek közül a legismertebb az Alzheimer-kór. Az „Alzheimer-cafe” fórumon, Dr. Rappant György a Fejér Megyei Szent György Kórház pszichiáter szakorvosa az időskori szellemi hanyatlás korai felismeréséről, tüneteiről, kezelési lehetőségeiről tartott előadást. A szakorvos elmondta a betegség előrehaladtával egyre nagyobb szerepe jut a társadalomnak, a környezetnek, az egyháznak is. Figyelemre méltó, hogy ma Magyarországon mintegy 200 ezren szenvednek Alzheimer kórban és az elmúlt évek kutatásai azt mutatják a demens betegek száma egyre nő, amelyet csak részben indokol, társadalmunk elöregedése.

A demens betegekért létrehozott INDA projekt, országszerte működtetni kíván olyan pontokat, ahol információs anyaggal szolgálnak minden érintettnek. A fehérvári Alzheimer-café programjai is tovább folytatódnak.

BPK
Fotó: Somogyi Tamás
Videó: Somogyi Tamás és BPKKapcsolódó videóanyag

Képtár

 


 

  


 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk