Szigorúan ellenőrzött életek című dokumentumfilm - beszámoló

2013. 02. 23. | | frissítve 2013. 02. 26.

 

az eseményen készült kép



Magyarországon belül Székesfehérváron láthatta először vidéken a nagyközönség, Petényi Katalin és Kabay Barna újabb megrázó erejű dokumentumfilmjét. A Hitvallók és ügynökök után a Szigorúan ellenőrzött életek című film ezúttal a román kommunista diktatúra ördögi mechanizmusát mutatja be, a román titkosszolgálat, a Szekuritáté működését, a vallás, az etnikai kisebbségek, az emberi méltóság elleni támadásait és ezzel szemben a belső szabadság, a morális felelősség és a hit erejét, amely kiszolgáltatottságukban az áldozatok erőforrása volt.

A film a kortanúk vallomásain és a Szekuritáté dokumentumain keresztül megrendítő képet nyújt a múlt szenvedéseiről, kollaborálásról, hűségről és árulásról. A korabeli híradórészletek, fotómontázsok, a Szekuritáté ügynökeinek jelentései, a tartótisztek értékelései, a titkosszolgálat lehallgatásai, megfigyelési fotói és az áldozatok személyes emlékei párhuzamosan idézik fel ezeket az éveket. Dinamikus kameramozgások jelenítik meg a különböző oldalakon állók életének állomásait: pusztuló falvakat, parókiákat, börtönöket, templomokat és az egyedülálló szépségű erdélyi tájat. Székesfehérváron a kommunizmus áldozatainak emléknapjára való emlékezés jegyében szervezték meg a filmbemutatót a Szent István Művelődési Házban. Rendkívül nagy számú érdeklődőt vonzó, megindító hangulatú, felemelő ünnepi rendezvényen felszólalt a vendéglátó Spányi Antal megyés püspök, Tőkés László református püspök, a rendezőpáros Petényi Katalin és Kabay Barna.

A Szigorúan ellenőrzött életek című dokumentumfilmben fontos szerepe van Márton Áron gyulafehérvári katolikus püspöknek, akinek karizmatikus személyisége és élete eddig ismeretlen dokumentumok, a Szekuritáté megfigyelései és a környezetébe beépített ügynökök tükrében bontakozik ki. A film mély empátiával állít emléket továbbá a magyarországi 1956-os forradalom utáni erdélyi kivégzetteknek, és azoknak az áldozatoknak, akik hosszú éveket töltöttek ártatlanul börtönökben.

Ceauşescu diktatúrájának módszerei rajzolódnak ki a Szekuritáté Tőkés István teológiai professzor és fia, Tőkés László egykori dési és temesvári lelkész elleni támadásokból. A legközelibb barátok és a családba beépített informátorok jelentésein és a kortanúk visszaemlékezésein keresztül drámai erővel elevenedik meg az az út, amely végül az 1989-es forradalom győzelméhez vezetett. A film forgatókönyvírója és egyik rendezője, Petényi Katalin elmondta: ezzel a filmmel emlékezni és emlékeztetni szeretnének a kommunizmus áldozataira, hiteles képet nyújtani a szenvedésekről, megpróbáltatásokról, vértanúságokról, de ugyanakkor a kollaborálásról és az árulásokról is. Drámai sorsokon és katartikus életutakon keresztül mutatjuk be a diktatúra természetét, mechanizmusát, a titkosszolgálat – Szekuritáté – működését, az egyház és a nemzeti kisebbségek elleni támadásait, a félelem eluralkodását és az emberek kiszolgáltatottságát, és azt, hogy hogyan vált az egyik ember a másik árulójává.

A Szigorúan ellenőrzött életek film alkotóinak olyan emberi sorsokat sikerült feltárniuk, amelyek a mai napig példaértékűek, a hitnek és a helytállásnak olyan bizonyítékai, amelyek sokaknak erőt adnak. A film ugyanakkor egy nagyon fontos történelmi látlelet. „Több mint két évig kutattunk a bukaresti archívumokban, egy történészcsoport dolgozott Erdélyben és egy másik Magyarországon, hogy összegyűjtse a még soha nem látott dokumentumokat és új információkat” – tájékoztatott a film rendező-producere, Kabay Barna.

A Szigorúan ellenőrzött életek filmről szólva Tőkés László kiemelte: többet tudott meg belőle az akkori összefüggésekről, mint amennyit annak idején személyesen látott és tapasztalt. Majd hangsúlyozta azt is: a kommunistáknak/posztkommunistáknak az a céljuk, hogy megszakítsák a magyar történelem folytonosságát, hogy elfelejtsük mindazt, ami 1989 előtt volt, mert az mindig ellenük szól. Éppen ezért nekünk kötelességünk közös európai történelmünk összebékítésén, összehangolásán fáradoznunk, kötelességünk megismertetni nyugattal a keletet és kelettel a nyugatot, az integrációs folyamatban ezt a szellemi-lélektani folyamatot elősegíteni. Mert, mint mondta: a külön érdek szétszakít, de a közös érték összekapcsol.

Köszöntő szavaiban Spányi Antal megyéspüspök a filmről elmondta: olyan valóságot mutat meg a maga igazságában, amit mindenkinek meg kell ismernie. Mert igaz, hogy sok irányból jött gyalázatos dolog, emberi fenyegetettség, de egyiket sem lehet a másiknál kisebbnek, jelentéktelenebbnek ítélni, mert bármelyikről legyen szó, ahol rést engedünk a gonoszságnak, az az ember pusztítását fogja jelenteni. „Amikor az igazságot megmutatjuk, ezzel az életet szolgáljuk, pontosan úgy, ahogy az Úr Jézus Krisztus mondta: Az igazság szabaddá tesz benneteket – fogalmazott a püspök.

BPK
Fényképeket készítette Prekrit Judit és Molnár Viktória
Videó: Somogyi Tamás és BPK

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk