Püspöki áldás a Nagykarácsonyi Szent Miklós Általános Iskolára - beszámoló

2019. 12. 05. | | 2019. 12. 09.

 

 

Püspöki áldás a nagykarácsonyi Szent Miklós Általános Iskolára

2019.12.05. – Spányi Antal megyés püspök és Ugrits Tamás pasztorális helynök tett látogatást a nagykarácsonyi Szent Miklós Általános Iskolában. 2018 őszén kereste meg a település korábbi polgármestere azzal kéréssel a főpásztort, hogy az egyházmegye vegye át az akkor még Vörösmarty Mihály tagiskola fenntartását. A szülők 98 százalékban megszavazták, hogy az intézmény 2019-től egyházi iskola legyen. A kis létszámú, mintegy 100 gyermeket befogadó iskola gyermekei valóban örömmel és tisztelettel várták a megyés főpásztor látogatását.

Spányi Antal püspök az intézmény bejáratánál megáldotta az iskola közösségét és az épületet. Végigjárta a gyönyörű karácsonyi díszekbe öltöztetett osztálytermeket, ahol szót váltott a gyerekekkel a tanulásról és természetesen a közelgő ünnepről. A látogatás az ízlésesen, impozáns módon dekorált tornateremben végződött, ahol az iskola új, Szent Miklós zászlóját ünnepélyes keretek között áldotta meg a főpásztor. A diákok valódi karácsonyváró hangulatot teremtve fogadták a püspököt és a vendégeket, szépen csengő énekhangjukkal bezengték a termet. A ragyogóan elmondott verseket, a meghitt énekeket fegyelmezetten, bátran és valóban magas színvonalon adták elő, ajándékként átnyújtva a fenntartó egyházmegye képviselői és a vendégek számára.

Nagykarácsony 1950-ben vált önálló községgé, és ezzel egy időben került kialakításra a nyolcosztályos iskola is. Orbán Istvánné igazgatónő az iskola megáldásának ünnepén köszönetét fejeztek ki, hogy az iskola ebben az évben már a székesfehérvári egyházmegye intézményrendszerébe tartozhat. Elmondta, az intézmény azért is válhatott katolikus iskolává, mert a tanárok és a gyermeküket idejárató családok osztoznak a keresztény világlátásban.

Kristofory Valter nagykarácsonyi plébános, iskolabiztos örömét fejezte ki, hogy egyéves lelkipásztori szolgálata után, ezentúl az oktatási intézményben is végezheti majd pasztorális feladatait.

Az ünnepség végén az iskola egész közössége, tanárok és diákok gyertyával kezükben együtt énekelték a magával ragadó dallamot. „Szent ünnep van, gyújtsd a lángot, dúdolj boldog dallamot, kívánj szívből szép világot, kívánj békés holnapot!”

Berta Kata
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk