Papi lelkigyakorlat Székesfehérváron – A Fény útján járva a Feltámadt Krisztust követve - beszámoló

2021. 08. 05. | | 2021. 08. 05.

 

 

 

A Fény útján járva a Feltámadt Krisztust követve – Papi lelkigyakorlat Székesfehérváron

2021.08.05. - A székesfehérvári egyházmegye papjait idén is a Szent Gellért Tanulmányi Házba várták lelkigyakorlatra, hogy a lelkipásztorok a napi elmélkedések, imák és beszélgetések által újra és újra megtalálják az utat az Istennek átadott életben és a szolgálatban. Az elmélkedések és beszélgetések vezérfonalát az idei lelkigyakorlaton Dr. Nyiredi Maurus OSB szerzetes, teológus gondolatai adták.

„A lelkigyakorlat rendszeres része a papi életnek. Nagyon fontos, hogy a papok kiszakadjanak a napi rutinból, kikapcsolódjanak, és szembe nézhessenek a papi mivoltukkal, a lelki életükkel. Mi az, ami tökéletlen és mi az, amin javítani kellene.” Ezek mellett a nyitó gondolatok mellett Maurus atya Jézus Krisztus születésnapjának II. millenniuma alkalmából a 2000-ben Rómában kiadott imakönyvben megjelent 14 stációból álló Fény útját, tehát a Feltámadt Krisztussal kapcsolatos események állomásait választotta a lelkigyakorlat legfőbb témájául, kivetítve azokat a papi életre.

Az elmélkedések során egy-egy szentírási szakaszt megragadva emelte ki a hit, a megbocsátás, a gyöngédség, a barátság és a testvériség helyes fogalmát és azok megélését a minden napokban. „Manapság annyi világnézet, annyi vallás van a világban, hogy ha nincs igazi tapasztalatunk Istenről, nem biztos, hogy az ember meg tud maradni kereszténynek.” Ezért a szerzetes atya külön kihangsúlyozta az Istenről kapott igazi tapasztalat fontosságát és a hitet a mai világban.

A hitből fakadó és az igazán papokhoz szóló előadások közül a lelkigyakorlatot követően Kertész Péter kanonok, esperes, plébános Maurus atya emmauszi tanítványokról és a kenyértörésről szóló elmélkedését emelte ki, melynek üzenete az eucharisztikus kongresszusra készülve most még inkább aktuális.

„A pap Krisztus személyét képviseli, a szentmise pedig Krisztus keresztáldozatának a megjelenítése, melynek valósága az utolsó vacsora kenyértörése, melyen kenyérben az Ő szent testét és a borban a szent vérét nyújtja a tanítványoknak, rajtuk keresztül pedig az őt követőknek.” A székesfehérvári papi lelkigyakorlaton mindennap alkalom volt a közös szentmiseáldozat bemutatására, a közös imádságra és a hálaadás mellett a pihenésre is.

KSchN
Képek: Somogyi Tamás
Videó: Somogyi Tamás és KSchN

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk