Nemzetemnek vagyok katonája rajzpályázat díjátadója - beszámoló

2022. 06. 02. | | 2022. 06. 03.

 

 

„Nemzetemnek vagyok katonája" – A tizedik Kárpát-medencei gyermekrajzpályázat díjátadója Székesfehérváron

2022.06.03. A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely és a nagyváradi Tanoda Egyesület idén is meghirdette honvédelmi témájú Kárpát-medencei gyermekrajzpályázatát. A széles körű kezdeményezést ebben az évben is siker koronázta, ezt igazolja a több mint ezer beérkezett pályamunka. A fehérvári eredményhirdetést és kiállításmegnyitót a Székesfehérvári Egyházmegye támogatásával, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban tartották, a Nemzeti Összetartozás Napja jegyében.

Oláh László, a pályázat szervezője, a HTBK ifjúsági tagozatának vezetője az ünnepségen elmondta: az elmúlt évtizedben közel tízezer pályaművet számláló rajzpályázatra idén is szívmelengető alkotásokkal készültek a gyermekek. Az összesen 1145 beérkezett pályamű közül választották ki azt a 146-ot, amely díjazásban részesült. A kezdeményezés idei mottója, a Nemzetemnek vagyok katonája, egy Arany János-verssoron alapult. A nyolc és tizennyolc év közötti tanulók ebben a tematikában adhatták le pályamunkájukat papír alapon, vagy online formában. A legszebb munkák alkotói számára Bronz-, Ezüst-, és Aranyceruza díjakat osztottak ki, valamint különdíjakat adtak át. A pályázaton nem csak a díjazottak részesültek elismerésben: minden gyermek oklevelet kapott munkája elismeréséül.

Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő köszönetét fejezte ki a gyermekeknek, valamint a szervezőknek, akik az elmúlt évtizedben több ezer gyermeket ösztönöztek az alkotásra. Ahogy elhangzott, a pályázat célja idén is megvalósult, hiszen sokan ragadtak ceruzát, és keltették életre a hadtörténet fontos pillanatait kreativitásuk segítségével.

Sándor Zsolt altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese arról beszélt, hogy a katonaságnál semmi sem fejezi ki jobban egy nemzet összetartozását, hiszen a katonahivatás gyakorlásánál többek között nem számít az anyagi és társadalmi helyzet, csak feladatok vannak, amiket meg kell oldani. „Fontos, hogy a fiatalok gondolkodjanak rólunk. Azt gondolom, ezek a rajzok a katonai hivatás elismerései, hiszen a katonákat mint az ő hőseiket ábrázolják” – fogalmazott az altábornagy, aki külön is megköszönte a gyermekek aktív részvételét a pályázaton.

Lehrner Zsolt alpolgármester elmondta, a város szempontjából is fontos ez a rajzpályázat, mert a gyerekek alkotómunkájukkal, kreativitásukkal hozzájárulnak a hadtörténelem megelevenítéséhez. Székesfehérvár katonaváros, a Magyar Honvédség fővárosa is, ezért nagy jelentősége van, hogy a nemzetvédelem szellemét elültessék a gyerekekben. Büszkeséggel töltötte el, hogy Székesfehérvárról mintegy 300 pályamű érkezett be a rajzpályázatra.

Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója azt hangsúlyozta, a honvédelmi rajzpályázat a nemzeti összetartozásnak nemcsak szimbolikus jele, hanem valóságos összetartozásról beszélhetünk. Úgy fogalmazott, hogy kettős irányú ez az összetartozás a határon innen és túl, amely nemcsak együttérzést, befogadást jelent, hanem a sorsközösséget is kifejezi. „Ez a horizontális összekötöttség, de van vertikális is, hiszen mindannyian, akik szövetség és sorsközösségben vagyunk egymással, egyben hitbeli közösségben is élünk a Mindenható Istennel. Ez a horizontális és a hitbeli összetartozás egy kereszt jelet ad ki, ami a történelmi mondást idézi: E jelben győzni fogsz. Ez a kétirányú összetartozás jelenik meg a rajzokon, amelyre az indíttatást a gyerekek szüleiktől, tanáraiktól kapták, akik a haza, a nemzet szeretetére irányították figyelmüket.

Spányi Antal püspök szerint a pályázat egyik legnagyobb érdeme és gyümölcse, hogy a gyerekek alkotásaiban a családi beszélgetések témája jelenik meg: mit is jelent a katona, a haza, a hősiesség, az, hogy van nemzetünk, van hazánk. Így lehet megszeretni egy nemzetet, és lehet gyökere ebben a hazában az itt felnövő nemzedéknek. Így tudnak a családok példát mutatni a hazaszeretetről, a nemzethez tartozás tudatáról, amely egy életre el fogja kísérni a gyermekeket.

A díjak átadásánál közreműködtek a rajzpályázat támogatói, akik különdíjakkal is segítették a rendezvényt: Spányi Antal megyés püspök, Lehrner Zsolt alpolgármester, dr. Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója, Beluzsár Tamás, a Magyar Honvédség Társadalmi Kapcsolatok és Életpálya Fejlesztési Főnökségének főnöke, Sándor Zsolt altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese, dr. Görög István nyugalmazott ezredes, a Pákozdi Katonai Emlékpark – Nemzeti Emlékhely igazgatója, a HTBK alelnöke, valamint Bárány Terézia, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének Fejér megyei területi képviselője.

Berta Kata
Fényképeket készítette Kovács Marcell


Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk