NEK2020 szabadtéri kiállítás Székesfehérváron - beszámoló

2021. 05. 28. | | 2021. 05. 29.

 

 

 

Érzések, benyomások, új gondolatok az Oltáriszentségről – NEK2020 szabadtéri kiállítás Székesfehérváron

2021.05.28. – A szeptemberben megrendezésre kerülő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra hívja fel a figyelmet az a különleges szabadtéri tárlat, amelyet a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata hozott létre a világtalálkozó eseményére. A kiállítók időjárásálló installációkat készítettek, melyeken grafikák, plasztikák, digitális munkák, festményrészletek kaptak helyet. Az alkotásokat elsőként Székesfehérváron tárták a nagyközönség elé.

A NEK2020 kiállítás egy olyan szakrális történelmi múlttal rendelkező városban került bemutatásra, amely már az 1938-as, Budapesten megrendezett Eucharisztikus Világkongresszus alkalmával is több kísérő rendezvénynek adott otthont. Smohay András művészettörténész, múzeumigazgató a tárlatot méltatva elmondta: „Büszkék lehetünk rá, hogy a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Tagozata annak a pályázatnak az eredményét, amelyet a tavalyi évben hirdettek meg a tagok között a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve, itt, Székesfehérvár főterén valósulhatott meg. Azt tudjuk, hogy a NEK idén szeptemberben kerül megrendezésre Budapesten, és gyakorlatilag a programokat javarészt egy héten belül tervezik. Ezért különösen is fontos, és büszkeséggel tölt el bennünket, hogy egy vidéki program is megvalósulhat városunkban. A kiállításon 27 művész munkája látható, és a kiállítás kurátora Stefanovits Péter képzőművész, az MMA Képzőművészeti Tagozatának vezetője, akivel különösen jó kapcsolatot ápolunk. A Székesfehérvári Egyházmegye Kortárs Művészeti Gyűjteményében is van alkotása. Tehát ez a kapcsolat az egyházmegye, az önkormányzat és a Magyar Művészeti Akadémia között egy élő, jól működő kapcsolat, amelynek az eredménye itt látható.

Smohay András művészettörténész azt is elmondta: a kiállítás apropóját is az a közös gondolkodás adta, hogy 1938-ban Pacelli bíboros, mint pápai legátus, megállt Székesfehérváron, Budapestre a Kongresszusra tartva, és Shvoy Lajos megyés püspök fogadta Őt. Ez az akkori Szent István Emlékévnek is kiemelt eseménye volt. Tehát Székesfehérvár már 1938-ban szerepet kapott ebben a folyamatban, megmutathatta magát a nagy nemzetközi rendezvényen. Fehérváron, a belváros szívében felállított kiállításon a művészek sajátos, egyéni művészetfelfogásuk kifejező eszközeivel mutatják be alkotásaikon keresztül a katolikus világtalálkozó üzenetét. „Az Oltáriszentség egy olyan misztérium, amit valójában nem tudunk felfogni ésszel teljesen, és ezért nagyon is helyénvaló, hogy a művészet eszközeivel járják körbe a kiállítók, az alkotók ezt a témát. A műalkotások, amelyeket itt láthatunk, mindenképpen érzéseket, benyomásokat keltenek bennünk, új gondolatokat ébresztenek az Oltáriszentséggel kapcsolatban. Talán közelebb kerülünk ehhez a misztériumhoz, ami már valójában a szavakon túl van, nehezen kimondható. Ahol már a szavak elmúlnak, ott a képzőművészet eszközeivel – ahogy akár a zene eszközeivel is – újabb és újabb asszociációk, gondolatok, benyomások támadhatnak bennünk, amelyek valóban segítenek bennünket, hogy az Eucharisztia titkát megértsük.”

Az Eucharisztiáról a napjaink képzőművészetének nyelvén megfogalmazott, szabadtéren bemutatott alkotások a vizualitás, a korszerű képi hatás, a szimbolikus megjelenítés eszköztárát felhasználva szólnak az „utca emberéhez". „Úgy gondolom, hogy azért is jó választás volt, hogy ezt egy szabadtéri kiállításon valósították meg a művészek, mert ahogy például Úrnapján az Oltáriszentséget körbevisszük a városban, és a szentségi Krisztus valóban megjelenik az utcákon, ez a kiállítás is (bár nem Krisztus valós személyében) de mégis az Oltáriszentség misztériumát jeleníti meg, annak az üzenetét hozza ki az utcára. Ha valaki veszi a fáradtságot, hogy miközben végigsétál a belvároson, megáll és megnézegeti a képeket, láthatja, hogy kifejezetten harmóniát, kiegyensúlyozottságot sugárzó alkotások ezek. Esztétikailag is egy érdekes élmény nyújtanak. Ha valaki kicsit elgondolkodik ezeken a képeken, akkor talán valamit magával tud vinni a misztériumból, akár hívő, akár a hit örömét még nem ismerő látogatóról, vagy szemlélőről van szó. Itt a már néhány napja látható kiállításon találkoztam kisgyerekekkel, akik megálltak és kérdezték szüleiket, hogy mit ábrázolnak a képek. Úgy gondolom, hogy pont ez a legfontosabb ebben a kiállításban, hogy elindul egy interakció az alkotó és a közönség között. Elindul egy kommunikáció, és ennek egy kiváló lehetősége, hogy ez a kiállítás itt a Városház téren gyakorlatilag a város legforgalmasabb pontján áll” – hangsúlyozta a múzeumigazgató.

A NEK2020 kiállításhoz Spányi Antal püspök adott ajánlást. „Székesfehérváron a Magyar Művészeti Akadémia kiváló művészei próbáltak egy olyan a tárlatot összeállítani, amelyet nem lehetett bevinni egy zárt térbe, mert nem tudtuk, hogy a Covidnak milyen és meddig tartó következményei lesznek. Az volt a cél, hogy a mai magyar kortársművészek szakrális alkotásaival hívjuk fel az emberek figyelmét az Eucharisztikus Kongresszusra, aminek hamarosan Budapest ad majd otthont, de tulajdonképpen az egész országnak szóló esemény lesz. Olyan alkotásokat láthatunk itt, amelyek az emberekben képzettársításokat hoznak létre, benyomásokat keltenek, érzésekkel ajándékoznak meg bennünket, amelyek Istenhez és Jézushoz visznek közel. Hogy ne csak általában érezzük azt, hogy közünk van az Istenhez, hanem tapasztaljuk meg. És hogyha próbálunk a dolgok mögé látni, és észrevesszük a Teremtőt, az Alkotót, a fenntartó, a megtartó Istent, akkor azt gondolom, hogy ezek a képek ezen az úton segítenek bennünket, hívőket és nem hívőket egyaránt, hogy a széppel, a jóval a művészettel tudjunk az Istenre gondolni.”

Az Eucharisztiáról Székesfehérváron bemutatott kiállításon huszonhét alkotó, az európai kultúrát alapvetően meghatározó keresztény vallási hagyományról, a művészet erejéről, valamint a XXI. századi, mai napig érvényes keresztény szellemi hatásról tesz tanúságot. „A hitnek a titkai, a szép, a jó forrása az Isten, mindig is megihlette a művészeket. A legkiválóbb festők, szobrászok, képzőművészek, költők, irodalmárok csodálatos dolgokkal ajándékozták meg az emberiséget. A maguk vallási élményét, – amikor volt egy belső találkozásuk az Istennel, – azt próbálták megfogalmazni, mások számára foghatóvá tenni. Nyilvánvalóan a kifejezőeszközök mindig változtak. Egy barokk korban teljesen máshogy ábrázolták a vallásosságot, mint ahogy a mi kortársaink értik, és érzik azt. Az itt kiállított modern alkotások a hitvallásra alkalmasak, és arra is, hogy bennünket az Istenhez közelebb vigyenek” – emelte ki a kiállítást méltatva a főpásztor.

Kapcsolódó anyag: www.mma.hu

Berta Kata
Képek: Somogyi Tamás
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata


Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk