Megnyílik az Adventi Udvar, elindulnak a Fehérvári Advent programjai - beszámoló

2018. 11. 30. | | 2018. 11. 30.

 

 

 

Időt, figyelmet, szeretetet szánjunk egymásra! – Megnyílik az Adventi Udvar, elindulnak a Fehérvári Advent programjai

2018.11.30. – Elkezdődik az adventi várakozás időszaka. Megnyílik az Adventi Udvar a Püspöki Palota kertjében, mesebeli kincsesházzá alakul minden este a Városháza épülete, amelyen kinyílik egy ablak, hogy énekkel, verssel, zenével kedveskedjen az arra járóknak. A Székesfehérvári Püspökség és Székesfehérvár adventi programjaira Spányi Antal megyés püspök, dr. Cser-Palkovics András polgármester, valamint Benkő-Igaz Krisztina, a Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetője és Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató, pasztorális helynök invitálták a lakosokat a sajtó nyilvánossága előtt.

Spányi Antal megyés püspök a tájékoztatón elmondta, advent idejét mindenki nagyon várja, amit megpróbál mélyen a lelkéig átélni. „Az advent várakozás az Úr érkezésére, Jézus születésére. A belső megtisztulás ideje, hogy a Megváltóval tiszta szívvel tudjunk találkozni. Adventkor a belső elcsöndesedés útját kell járnunk, ugyanakkor időt, figyelmet és szeretetet kell szánnunk egymásnak.”

A főpásztor arról is beszélt, hogy a célt és a célhoz vezető utat is eltévesztettük mostanában, hiszen akarva, akaratlanul a reklámok özöne és a vásárlás is könnyen elragadja az embert karácsony lényegétől. „Advent idején fontos, hogy Isten szeretete késztet minket, hogy egymás iránt is szeretettel legyünk. Ebben a Katolikus Karitász is próbál a segítségünkre lenni. Az Egymillió csillag a szegényekért akcióval idén is mécseseket adnak el, a gyertyákért kapott adományból pedig a nehéz helyzetben élő családokat segítik élelmiszerekkel. Új kezdeményezés, hogy idén Angyalbatyu elnevezéssel rászoruló gyerekeknek gyűjt ajándékot, játékokat a katolikus segélyszervezet.

„Közösen éljük meg az örömöt és a mosolyt!’ – hangsúlyozta Cser-Palkovics András polgármester, aki nagy lehetőségnek nevezte a város közössége számára, hogy adventkor megélje az összetartozás élményét és keresse az élet örömét, a másikra való odafigyelést. „Sok kérdést kaptam a napokban, hogy miért csak advent első hétvégéjén indítja el az ünnepi fényeket Fehérvár. Advent azonban adventkor indul, nem korábban és nem azért, mert nem örülnénk a gyönyörű fényeknek, de nem szabad elfelejteni, hogy valójában mire is készülünk és várakozunk” – mondta a polgármester. Végül köszönetet mondott annak a mintegy száz embernek, akik az elmúlt hetekben sokat dolgoztak azért, hogy a város ünnepi díszbe öltözhessen.

Székesfehérvár az ország egyik leghangulatosabb karácsonyi vásárával, fényjátékokkal, zenélő paddal, a hétvégéken koncertekkel várja a városlakókat, a vendégeket. Hétköznapokon kisiskolások, ovisok lépnek fel a Városház téren, idén is lesz adventi naptár, hópehelygyűjtő és manókereső játék. November utolsó napján kezdődik és december 24-ig tart az idei Fehérvári advent programsorozata, amelynek egyik leghangulatosabb eseménye idén is a Kisangyalok karának fellépése lesz: hangsúlyozta Benkő-Igaz Krisztina, a Fehérvári Programszervező szakmai vezetője.

Kinyílik a Püspöki Palota kapuja is: az Adventi udvarban jótékonysági és kézműves vásárt tartanak, szombatonként, a gyertyagyújtás idején gyerekműsorok segítenek az ünnepre hangolódni. Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy az ünnep nem az emberi törekvésektől lesz szép, amely töredékes és mulandó, hanem attól, hogy Isten készíti számunkra az ünnepet. „Isten ajándékát kell befogadni a szívünkbe és a lelkünkbe. Az Adventi Udvar ezt az igazságot szeretné közelebb vinni az emberekhez. Ezt szolgálja Adventi imafüzetünk, amelyben minden napra lelki feltöltődést és tennivalót is találunk, és készítettünk adventi matricás füzetet és színezőt a gyerekeknek, ami a szeretetet és a családi összetartozást erősíti. Ugrits Tamás atya felhívta a figyelmet arra, hogy a feldíszített kertben kézműves és jótékonyság vásár szombaton és vasárnap 10–19 óra között várja az érdeklődőket. Az udvar december 17–21-ig, hétköznapokon is látogatható, 14–19 óráig. Az első gyertyát december 1-jén, szombaton 16 órakor gyújtja meg Spányi Antal megyés püspök, a színpadon a tatabányai Szent Margit Általános Iskola tanulói adnak műsort. A többi szombaton ugyanebben az időben várják a csendes együttlétre a fehérváriakat, akik a bicskei Szent László Általános Iskola, a martonvásári Szent László Katolikus Óvoda és a tatabányai Bánhidai Szent Erzsébet Óvoda gyermekeinek adventi műsorát is láthatják, hallhatják majd.

Berta Kata
Fényképeket készítette Simon Erika
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk