Kaszap Oratórium - beszámoló

2015. 05. 29. | | 2015. 05. 29.

 

 

2015. május 29. – A Kaszap-év keretében került megrendezésre a Kaszap Oratórium a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent István Termében. A zenekar neve (KITEZ) egy mozaikszó: Kaszap István Turai EmlékZenekar.

Az „Ablak a fényre” című szimfonikus rockoratóriumról szerzője, Barczi Zsolt hittanár elmondta, hogy a darab tíz éve íródott, a prózai részek Kaszap István naplója, valamint novíciustársak és kortársak visszaemlékezései alapján festi elénk Kaszap életét. Jelenleg, boldoggá avatásáért imádkozva és születésének 100. évfordulójára készülve különösen is aktualitása van, elsődleges célja pedig Kaszap István példáján keresztül az erkölcsi értékek képviselete és visszahozása a mai fiatalok számára.

Ezután Kómár István római katolikus pap, rákóczifalvi plébános és egyházkarnagy röviden ismertette a zenekart. Az együttes összetétele rendhagyó, nem állandó, jelenleg két – turai és szolnoki – zenekar egyestés tolmácsolásában hallgathatjuk az előadást. A további előadók nevei megtalálhatók a letölthető plakáton: köztük vannak állandó tagok, valamint vannak hivatásos zenészek és amatőr zenekedvelők is.

A felemelő lelki élményt nyújtó zenés darab végén elhangzott, hogy ezenkívül még két hasonló megzenésítés készült, az egyik a XX. századi diktatúráknak áldozatul esett papok és szerzetesek tragédiájáról szóló „A mártírok vére” c. rockballada, valamint a szomszéd egyházmegyében, Litéren vértanúhalált halt Bódi Mária Magdolna életéről és vértanúságáról szóló darab.

Marian
Fényképeket készítette Lakata Pál

 

Plakát letöltése:  1505kaszap_oratorium.jpg (267 kB)

 


 

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk