István, a szent király című tanulmánykötet és kiállítási katalógus bemutatója - beszámoló

2013. 12. 10. | | 2013. 12. 11.

 



Az István, a szent király kiállítási katalógus és tanulmánykötet bemutatójával zárult a népszerű székesfehérvári Szent István kultusztörténeti kiállítás.

A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum szervezésében és a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat támogatásával első magyar királyunk kultuszáról 2012 őszén került megrendezésre a „Szent István tiszteletének évszázadai” című tudományos konferencia, amelyen meglepően sok újdonság hangzott el Szent Istvánról. Az előadók és az ország több pontjáról érkező vendégek az akkori szellemi élményektől fellelkesülve tértek haza, várva hogy a következő esztendőben a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum augusztusában nyíló kiállításán tárgyi valóságban találkozhassanak az előadásokon bemutatott műalkotásokkal. A valóban nagy jelentőségű kiállítás beteljesítette, de talán fel is múlta a hozzá fűzött reményeket.

Amiről 1938-ban a szakemberek is csak álmodni mertek, az 2013-ban valósággá vált: a Szent István Emlékév csúcspontjaként az első magyar király zágrábi, székesfehérvári és kalocsai ereklyetartó hermája három hónapig volt együtt látható a múzeumban. Az István, a szent király című kiállításon több mint 250 értékes műtárgy és egyedi installáció segítségével mutatták be első királyunk tiszteletének kimeríthetetlen gazdagságát. Szintén történelmi jelentőségű esemény, hogy István király állkapocs ereklyéje, amely Nagy Lajos király ajándékaként került a 14. század derekán Raguzába, vagy a bécsi Stephansdom Szent István ereklyéje is visszatért Székesfehérvárra, a király temetkezési helyére. A konferencia előadói valamint a kötet szerkesztői megpróbálták megörökíteni és maradandó kulturális élménnyé tenni a két jelentős eseményt. Reményeik szerint a könyvben megjelenő Szent Istvánról alkotott kép, amely a szent királyt, mint nemzeti identitásunk alapkövét állítja elénk, eljut majd minden magyar emberhez.

Spányi Antal megyés püspök a székesfehérvári „Szent István tiszteletének évszázadai” konferencia, valamint az Egyházmegyei Múzeum István, a szent király kiállításának és tanulmánykötetének fő támogatója köszöntőjében hangsúlyozta: Az előtt az uralkodó előtt rójuk le tiszteletünket, akinek neve és tettei elválaszthatatlanul összefonódtak Székesfehérvárral. Ebben a városban alapította meg a Boldogságos Szűz tiszteletére szentelt, különleges kiváltságokkal felruházott prépostsági templomot, melyet mindvégig saját templomának tekintett. Ide temette korán elhunyt Imre fiát 1031-ben, ebben a bazilikában ajánlotta föl országát halála előtt Szűz Mária mennybevitelének vigiliáján, majd ide temették el néhány nap múlva őt is. 1083-ban I. (Szent) László király itt avattatta szentté fiával együtt.

A főpásztor elmondta, hogy a 2013. augusztus 31-én megnyílt István, a szent király című kiállítás és a hozzá kapcsolódó, most bemutatásra kerülő tanulmánykötet-katalógus voltaképpen a 2007-ben rendezett nagyszabású Szent Imre-kiállítás szerves folytatása. A kötet alapját a 2008-tól immár hagyományossá váló, egy-egy jeles évfordulóhoz kapcsolódó, évente megrendezett Magyar királyok és Székesfehérvár konferenciasorozat előadásai adják. Az egyházmegye kezdettől fogva arra törekedett, hogy a konferenciákon elhangzott előadások ne tűnjenek el, ezért minden alkalommal megteremtette föltételeit azok megjelentetésére tartalomban és külalakban is igényes tanulmánykötetekben.

Az István, a szent király katalógus- és tanulmánykötet Szücs György a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria főigazgató-helyettese mutatta be. Öt éve tartó tudományos kutatás betetőzése ez a kötet – mondta az igazgató, - annak a szellemi műhelynek a legújabb kiadványa, amely itt Székesfehérváron indult el az egyházmegye támogatásával. Szücs György szerint a könyv hozta azt az újdonságot, amelyet az Egyházmegyei Múzeum kiadásában az eddig megjelent Magyar Királyok és Székesfehérvár című tanulmánykötet-sorozatot és a Szent Imre ezer éve katalógust is megkülönbözteti a magyar királyok emlékezetére készült más kiadványoktól. Nemcsak a társadalmi, - gazdasági és politikatörténeti hátteret tárja fel királyaink uralkodásának időszakából, hanem későbbi, kultusztörténeti szempontból is bemutatja uralkodóink ránk hagyott örökségét.

Az ünnepi könyvbemutatón Berki Lilla és Varró János a Herman László konzervatórium művésztanárai mutattak be egy válogatást a sok évszázad alatt összegyűlt Szent Istvánról szóló énekekből.

Az augusztus végén nyílt, mintegy 17 ezer látogatót számláló István, a szent király kiállítás bezárult. Smohay András az Egyházmegyei Múzeum igazgatója szerint a tárlaton összegyűjtött és bemutatott kultusztörténeti emlékekkel Szent István városa ismét történelmi pillanatokat élt meg. Ezt mutatja a kiállítás látogatottsága, amely messze kimagasló volt az intézmény életében. Az igazgató utolsó szakmai tárlatvezetését is nagy érdeklődés övezte. A múzeum előterében álló Barátok Boltjában a közelgő ünnepekre is készülve, sokan vásároltak az István, a szent király katalógus- és tanulmánykötetből.

BPK
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó: Somogyi Tamás és BPK


Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk