Egyházmegyei ministránstalálkozó - beszámoló

2015. 04. 18. | | 2015. 04. 21.

 2015. április 18. - A Kaszap István emlékév eseményeként a székesfehérvári egyházmegye minden területéről érkeztek ministránsok a székvárosba, hogy együtt töltsenek el egy programokban gazdag lelkinapot.

A Kaszap István tiszteletére meghirdetett emlékévben, a hitvalló kispap sírját őrző Prohászka emléktemplomban kezdődött a székesfehérvári egyházmegye idei ministránstalálkozója. A programokban gazdag napra mintegy 150 ministráns érkezett - az egyházmegye minden területéről - kísérőkkel, hitoktatókkal, plébánosokkal, akiket Szilágyi Szabolcs helyettes-plébános, a lelkinap fő szervezője köszöntött.

Spányi Antal megyés püspök a találkozót megnyitó szentmisében személyes hangú tanúságtételben beszélt saját ministráns élményeiről. Miként határozta meg végleges döntését a papi hivatás mellett, hogy az oltárszolgálatban, az Egyház liturgiájában megtapasztalhatta Isten jelenlétét. Beszédében arra is kitért, a ministránsnak tudnia kell, hogy nemcsak a templomban, hanem mindenhol ott van Úr. Ebben Kaszap István követendő példa számunkra, aki bármit tett otthon, az iskolában vagy a barátai között, mindig Isten jelenlétében élt.

A szentmise után közös imára hívták a jelenlevőket, majd izgalmas és fordulatos várostörténeti vetélkedőre került sor. A közös ebéd után interaktív játékok, film és előadások várták a találkozó résztvevőit. Miklós Zalán plébános arról beszélt milyen szerepet tölt be a ministráns az egyházközség életében, Bertáné P. Kata pedig, Kaszap István életeseményei és a fiatalok élethelyzete közötti párhuzamokat mutatta be.

Az egyházmegyei ministránstalálkozó szervezői valóban tartalmas, élménygazdag lelkinapban gondolkodtak. Az esemény egyik legnagyobb értéke volt az a közösségformáló erő, amely a távoli régiókban élő ministránsokat is összekovácsolta.

BPK
Fényképek Horváth Tamás és Somogyi Tamás (videó)
Videó: Somogyi Tamás és BPK

 


 

 

Kapcsolódó videóanyag

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk