Adventi sajtótájékoztató - beszámoló

2017. 11. 28. | | 2017. 11. 28.

 

 

A reménység és a család ünnepére készülődik a város

2017. november 28. (kedd) – A hétvégén elkezdődik az advent csodás, ígérettel teli időszaka. Szombaton megnyílik az Adventi Udvar a Püspöki Palota kertjében, péntektől pedig minden este a mesebeli kincsesházzá alakult Városháza épületén kinyílik egy ablak, hogy énekkel, verssel, zenével kedveskedjen az arra járóknak. A Székesfehérvári Egyházmegye és Székesfehérvár adventi programjaira Spányi Antal megyés püspök és dr. Cser-Palkovics András polgármester invitálták a lakosokat. A tájékoztató keretében ismertették az induló Magyar Szent Család nyomában zarándokút fejlesztéseit is. „Az advent várakozás, a várakozás készülődés, a várakozás és készülődés pedig reménységet jelent.” – fogalmazott Spányi Antal megyés püspök az advent varázslatos és sajátos időszakáról. A remény gondolatával kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy az embereknek reményt kell adni és bizalmat ébreszteni abban a világi helyzetben, amely tele van bizonytalansággal, rossz hírrel és félelemmel: ebbe a világba kell belekiáltani advent üzenetét. A reményt pedig – mint mondta – Jézus Krisztus hozta el, az egyház őrzi és mindenkinek felkínálja az egész világon. A szellemi-lelki tartalmak adventi csúcspontján, karácsonykor ott látjuk a szent családot: a család szentsége, szépsége, az életet és értékeket őrző mivolta, ez a családmodell az, amit az emberek felé át kell adni és erősíteni. A megyés püspök azt is megfogalmazta, hogy Székesfehérváron az első magyar szent családot is látnunk kell – ahogy abban az időben, az egyház feladata ma is a helytállás és a tanúságtétel, amihez a vallásgyakorlás ad erőt, és ami az európai kultúra megőrzésének a záloga.

Az Adventi Udvar a Püspöki Palota kertjében december 2-án, szombaton 10 órakor nyílik meg, nyitottsággal és szeretettel várnak minden belépőt, hogy feltöltekezve léphessenek ki a kapun. Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató azt fejezte ki, hogy az udvar a bábokkal, királyokkal, pásztorokkal, a jászollal és Jézussal azt a célt szolgálja, hogy a betérők, a családok figyelmét a karácsony lényegére irányítsák. A püspökség minden szombaton délután 16 órakor gyújtja meg az adventi gyertyáját, amit a katolikus iskolák műsorai kísérnek; az utolsó gyertyagyújtásra december 22-én, pénteken kerül majd sor. Újra lesznek karácsonyi fényüzenetek a főtéren december 17-én este: a karácsonyi jókívánságok, üzenetek az ország legnagyobb üzenőfalán, a székesfehérvári Püspöki Palota homlokzatán jelennek majd meg; üzenetet küldeni december 14-ig a /jokivansag oldalon lehet.

A Fehérvári Advent a hétvégétől kezdődően tele meglepetéssel vár mindenkit az ünnepi fénybe öltöztetett Belvárosban. Az emberek életében megjelenő várakozáshoz kapcsolódóan dr. Cser-Palkovics András felidézte a város karácsonyfájának a megérkezését, amit a közösségi média nyomon követett – a Városház téren pedig már sok százan vártak: „Ez is jól mutatta azt, hogy az emberek számára valóban egy reményt adó időszak az advent, amit várnak, szeretnek, és amit közösségként – legyen az család, munkahelyi vagy baráti közösség – szeretnének megélni, átélni. A hagyományos programok, rendezvények ehhez jó keretet tudnak adni.” A polgármester kiemelte a vasárnapi gyertyagyújtásokat, amelyeken a város négy díszpolgára, az első és utolsó eseményen pedig a megyés püspök is jelen lesz; a negyedik adventi gyertyát december 23-án, szombaton gyújtják meg. Minden napra tartogat majd meglepetéseket az élő adventi naptár: esténként, fél hatkor a Városháza mesebeli kincsesházzá alakul, a fényfestéssel díszített épületen kinyílik egy ablak, amelyből egy vers, mese, dal vagy zeneszám formájában nyújt ajándékot az arra járóknak – az első meglepetésre december 1-jén derül fény. A Hiemer-házban az első hétvégén továbbépül a mézeskalácsváros, a tavaly elkészült Országalma, Bazilika és a Városháza mellett; a kivilágított mézeskalácsvárost az idén már két helyen, a Hiemer-házban és a Városháza emeletén is megcsodálhatjuk.

Hétköznap délelőttönként az óvodások és a kisiskolások kedves énekes-verses műsorai töltik be a teret, az advent hétvégéin pedig neves előadók és ifjú tehetségek lépnek fel. Idén újra szól a több mint 400 gyermekből álló Kisangyalok kara, a legszebb karácsonyi dalokat énekelve. A Fő utcán kedves mesefigurák, Mézi, Diótörő, a 19. századot idéző énekesek csoportja mellett több karácsonyi hangulatú installáció, a Városház téren a mindenki által kedvelt kisvonat köszönti a családokat, a világító hóember pedig a Zenepavilonba költözik. Interaktív vetítés lesz az Igéző kirakatában, az animációba mi is beléphetünk, és összegyűjthetjük a szállingózó hópihéket. A Hiemer-házban a hétvégeken kézműves foglalkozások, báb- és meseműsorok, zenés programok várják a gyerekeket, családokat. Az adventi vásár kézműves termékei, finomságai egészen karácsonyig várják a nézelődőket.

Dózsa István püspöki vagyonkezelő az adventi sajtótájékoztatón egy európai uniós pályázat révén megvalósuló programról számolt be: a Székesfehérvári Egyházmegye „A Magyar Szent Család nyomában – Tematikus zarándokút fejlesztése a Székesfehérvári Egyházmegyében” című projektjét azzal a céllal indították, hogy innovatív eszközökkel járuljanak hozzá a keresztény Magyarország bölcsőjének megismertetéséhez. Az alapgondolat olyan értékek bemutatása, amelyek nem pusztán múzeumi értékek, letűnt kor emlékei: „Az első magyar szent család élő valóság, és a mai korban megélhető valóság.” – fogalmazott Dózsa István. Az egyik legizgalmasabb helyszín a Püspökkert végében, a Lakatos utcában kialakításra kerülő látogatóközpont; megújul továbbá a püspöki székház, a múzeum állandó és időszaki tárlatai pedig interaktív módon képviselik az értékeket. A projektben a bodajki ősi zarándokhely és a vértessomlói kegyhely is fontos szerepet kap.  Dr. Cser-Palkovics András polgármester kifejezte, hogy örömteli a zarándokút megvalósítása. Felidézte, hogy 2013-ban, a Szent István-emlékévben a Bory családtól kapott a város egy a szent családot bemutató szobormásolatot, ami jelenleg a polgármesteri irodában található a Biblia mellett: szimbolikusan kifejezve, hogy a székesfehérvári történetnek van üzenete a jelen számára. A fejlesztések szorosan kapcsolódnak az Árpád-ház Program fejlesztéseihez – azzal a lehetőséggel, hogy a morális üzenetet és a történelmi jelentőséget közvetítsék a ma emberei számára.

Forrás:szekesfehervar.hu
Fényképeket készítette: Molnár Artúr
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk