A szeretet útján – gyalogos zarándoklat - beszámoló

2021. 06. 30. | | 2021. 06. 30.

 

 

 

Elindultak a „Szeretet útján” – Székesfehérvárról indult útnak a Katolikus Karitász jubileumi gyalogos zarándoklata

2021.06.30. - A Katolikus Karitász megalakulásának 90. és újjáalakulásának 30. évét ünnepli 2021-ben. A kettős jubileum apropóján egy 90 km-es zarándoklatot szerveztek Székesfehérvárról Homokbödögére. A zarándokoknak június 30-án, Spányi Antal, a Katolikus Karitász püspökelnöke mutatott be szentmisét Székesfehérváron, a Prohászka Ottokár emléktemplomban, Écsy Gábor országos karitászigazgatóval, Szijártó László veszprémi karitászigazgatóval, Ugrits Tamás pasztorális helynökkel és Tóth Tamás plébánossal. A főpásztor szeretettel fogadta az indulás helyszínén a jubileumi zarándoklat résztvevőit, akik az ország minden részéből érkeztek képviselve a 16 egyházmegye karitász csoportjait.

A karitászosok azért gondoltak gyalogos zarándoklatra – tudtuk meg Zagyva Richardtól, a Karitász Központ igazgatóhelyettesétől, - mert ennek keretében szeretnének hálát adni a Karitászért, önkénteseiért, a szeretetszolgálatot végzőkért, a rászorulókért és azért is, hogy a „Szeretet útja” elnevezésű utat járva közösen imádkozzanak és elmélkedjenek a másokat szolgáló szeretetről.

„Krisztusra hangolva végezhetjük csak munkánkat, szolgálatunkat, Krisztus szeretetének befogadásával. Ennek a zarándoklatnak is az a célja, hogy közelebb vigyen Krisztushoz, nem pusztán azért, mert jó nekünk Krisztus mellett lennünk, vele bensőséges kapcsolatba kerülnünk, hanem azért is, mert Ő minket egy sajátos küldetésre, szolgálatra hívott meg.” – hangzott el Spányi Antal püspök beszédében, aki a karitásztevékenységet így jellemezte: „Szolgálatunk kifejezetten arról szól, hogy Krisztus szeretetét kell sugározni és vinni az embereknek. A tekintetünkből, a hangunkból, gesztusainkból, az értük hozott áldozatunkból, egész életünkből az Ő szeretetét kell megérezniük. Ezért fontos, hogy egyre közelebb kerüljünk Krisztushoz, hogy a befogadott szeretetet egyre inkább csorbítatlanul, tisztán, épen, a maga teljességében tudjuk továbbadni azoknak, akik ezt várják, akiket az isteni gondviselés hozzánk irányít.”

A főpásztor arra biztatta a jelenlevőket, járják végig útjukat, úgy mint, akik egy egyéni meghívást kaptak, hogy megújuljanak benső világukban, a gondolkodásukban, lelkületükben, amely kihat a cselekedeteikre, egész életükre. Majd arról beszélt, most annak az intézménynek a megújulásért is zarándokoljanak, amelyet képviselnek, amely az életet szolgálja, és mindig, mindenki felé az Isten szeretetét közvetíti. „Szívből kívánom, hogy ez a zarándokút ne csak a fáradtságot hozza meg, hanem hozza meg mindnyájuk számára Istennek azt a kegyelmét, azt a belső élményt, amely megtisztulást és megerősítést ad. Kívánom, hogy a hosszú úton, amely ki tudja mennyi kihívást és áldozatot is jelent majd, a Szűzanya oltalma segítse mindnyájukat, hogy épségben és örömben érkezzenek meg a célállomásra, az otthonaikba és már ott kezdődjön el az úton megtapasztalt isteni szeretet tovább sugárzása.”

A szentmise végén a főpásztor megáldotta a zarándokok zászlóit, és az áldás szavai után személyesen adta át azokat jókívánságai kíséretében az útnak indulóknak. A zarándokok a lelki útravalóval ellátva azzal a reménnyel indultak útnak, hogy felajánlásukkal sok kegyelmet imádkoznak ki szolgálatuk végzéséhez és mindazok számára, akiket szívükben magukkal visznek.

A jubileumi zarándoklat kiinduló pontja tehát a szociális, karitatív szellemiséget elmélyítő Prohászka Ottokár városa, célállomása a gazdasági válság miatt létrehozott Szent Erzsébet Karitász Központ egykori vezetője, a budapesti karitász érseki biztosa, Mihalovics Zsigmond szülőfaluja. A négy napos út Bakonykúti, Bakonynána, Bakonybélen át vezet utolsó megállójához Homokbödögére, ahol dr. Udvardy György érsek tart szentmisét, ünnepélyesen lezárva a jubileumi zarándoklatot.

Berta Kata
Képek Somogyi Tamás
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata


Kapcsolódó videóanyag

Képtár

 


 

  


 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk