A Fehérvári Advent programjai - sajtótájékoztató - beszámoló

2021. 11. 25. | | 2021. 11. 26.

 

 

Megnyílik az Adventi Udvar, és elindulnak a Fehérvári Advent programjai – sajtótájékoztató a Székesfehérvári Püspökségen

2021.11.25. – Idén ismét együtt mutatták be a sajtó nyilvánossága előtt a Székesfehérvári Püspökség Adventi Udvari, és a Fehérvári Advent városi programjait. A Székesfehérvári Egyházmegye és Székesfehérvár adventi programjaira Spányi Antal megyés püspök és dr. Cser-Palkovics András polgármester invitálták a lakosokat.

Spányi Antal megyés püspök hangsúlyozta: az adventre való készület megmutatkozik egyfajta vallási tartalommal, a roráté misékkel, melyeket valamikor hajnalban tartottak, és a sötétben megteltek a kivilágított templomok. Ma már ez másképp van, de ma is fontos, hogy az adventi koszorúk körül a családok összejöjjenek, és mondjanak el együtt egy imát. De másként is készülünk a méltó ünneplésre, sok-sok tevékenységünk, feladatunk van, keressük a legjobb ajándékokat – ezeket az adventben könnyebb jókedvvel, örömmel, lélekben békével teljesíteni. „Ha ebben tudunk erősödni, akkor az advent meghozza azt a gyümölcsöt, amit szeretnénk, nemcsak karácsonyra, hanem az életünkben fog változást hozni.”

„A közösség ünnepe is ez az időszak, és reméljük, hogy a védelmi szabályok betartásával ezt meg is tudjuk adni és mutatni.” Dr. Cser-Palkovics András polgármester azt kívánta a fehérváriaknak, hogy az összefogás ereje legyen közöttünk a lelki felkészülésben, az ünnepváró programokon, a készülődésben egyaránt. Figyeljünk egy kicsit jobban egymásra, és ne idegeskedve fogadjuk az adventet és a karácsonyt! Köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik hónapok óta szervezik a programokat, végzik az előkészületeket azért, hogy a városi ünnep szép és méltó legyen. Ugyancsak köszönetét fejezte ki az Püspökségnek, és azon intézményeknek, közösségeknek, akik gazdagítják a következő néhány hetet.

A tájékoztató keretében Ugrits Tamás pasztorális helynök, püspöki irodaigazgató ismertette, hogy ismét megnyitja kapuit a Püspöki Palota Adventi Udvara. Mint mondta, az Adventi Udvar az elmúlt 16 év alatt természetes része lett a Belvárosnak és a Városház térnek. A város őrzi és értéknek tartja a keresztény kultúráját, ennek alapját, a keresztény hitet szeretnék megerősíteni, hogy arra épüljön rá minden esemény. Úgy fogalmazott: „Szeretnénk arra irányítani a figyelmet, hogy adventet és karácsonyt nem magunknak készítjük, és nem pusztán önmagunkban éljük meg, hanem másoknak és másokkal együtt. Ez egyfajta tanúságtétel a keresztény szeretetünkről és küldetés a mai világban.” Az Adventi Udvarban kézműves és jótékonysági vásár várja az érkezőket 10–19 óra között. Az udvar december 13–22-ig hétköznapokon is látogatható, 14–19 óráig. Az első gyertyát november 27-én, szombaton 16.30 órakor gyújtja meg Spányi Antal megyés püspök, a színpadon a Székesfehérvári Egyházmegye katolikus iskolásainak műsorát láthatják – így lesz ez december 4-én, 11-én és 18-án is. Újdonság, hogy az Egyházmegyei Látogatóközpontban lesznek kézműves foglalkozások szombatonként a gyertyagyújtások előtt. Készülnek Jézus születésnapjára várakozó ajándékozással, hetente változó ünnepváró szelfifallal és mesesarokkal is.

Sinkovicsné Máté Hortenzia karitászigazgató-helyettes az adományozási lehetőségekről számolt be. „Advent ideje arra is jó alkalom, hogy ne csak a közvetlen közelünkben élők, a családtagok, a barátok felé forduljunk nagyobb figyelemmel, hanem a rászoruló felebarátainknak is nyissuk meg a szívünket!” November 22-e óta tart a Katolikus Karitász adventi országos gyűjtése Tárjátok ki a szíveteket! mottóval, hogy könnyítse a rászorulók mindennapjait. A tartós élelmiszereket, játékokat az egyházmegyei karitászközpontokba és a plébániai csoportokhoz lehet eljuttatni. Az Angyalbatyu keretében játékokat, könyveket, pipereholmikat gyűjtenek, ezeket cipősdobozban lehet eljuttatni, ráírva, hogy milyen korú és nemű gyermeknek adható.

A gyűjtőpontok listája az www.angyalbatyu.hu portálon található.

A Belvárosban már a helyükre kerültek az esti sétákat hangulatossá varázsoló fények, a karácsonyi díszek, „befut” a kisvonat a város karácsonyfája köré, felépült a betlehem. Lesz ismét hópelyhes interaktív játék a Varkocs-szobornál, a Zichy ligetben pedig eddig nem látott, különleges fényvetítéssel lepik meg az arra járókat hétvégéken – mondta el Benkő-Igaz Krisztina, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szakmai vezetője. A gyertyagyújtás idején zenés műsorok is várják majd a fehérváriakat a Városház téren, hétköznapokon pedig a város óvodásai, kisiskolásai mutatják be ünnepváró műsoraikat.

Az adventi naptár ablakai december 1. és 23. között nyílnak ki a Városháza épületén. A karácsonyi vásárban forralt borral melegedhetnek a vendégek, és a fa alá való ajándékot is meglelik a házikókban. A szervező Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ több művelődési házában is lesznek adventi programok, a Barátság mozi pedig kedvezményes vetítésekre várja a nagyikat az unokákkal. A hétvégéken, szombaton és vasárnap kézműves foglalkozások várják az ünnepre készülőket a Csónakázó-tó mellett, az SZKKK központi épületében, amely ünnepi fénybe is öltözik ezeken a napokon. Vasárnaponként az Adventi színpadra zenészek, énekesek érkeznek, hallhatjuk majd az Otti Voice & Bass duó és a ZsebSzalma trió, az Alba Regia Vegyeskar és a Seres Brothers, a Vox Mirabilis Kamarakórus és a Zabos Regina-Horváth Márk duó, valamint a Ruff Nikolett trió és a FiveLive Acapella karácsonyi hangulatú kiskoncertjeit.

A muzsikusok előadásai keretezik a gyertyagyújtás meghitt pillanatait: mindegyik adventi vasárnapon 18 órakor lobban fel a láng a város adventi koszorúján. Az első adventi vasárnapon, november 28-án dr. Cser-Palkovics András polgármester és Spányi Antal megyés püspök közösen gyújt gyertyát, majd a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ két nevelőszülőknél elhelyezett gyermekei együtt kapcsolják fel az ünnepi díszkivilágítást. A Városháza idén is központi szereplője lesz a várakozás időszakának, hiszen – ahogyan már évek óta megszokhattuk –, december 1-je és 23-a között mindennap kinyílik egy-egy ablak a fehérváriak adventi naptárában: vers, mese, karácsonyi dallamok, naponta más-más ajándékkal lepik meg az arra járókat esténként, pontban fél hatkor színészek, énekesek, zeneiskolások és zeneművészek. Miklós napján, december 6-án Mikulás műsort láthatnak a gyerekek a Városház téren, és az SZKKK munkatársai még december 24-én is várják a családokat: idén is lesz manókereső játék, hogy a kicsik addig se unatkozzanak, amíg otthon elkészül a karácsonyfa, az ünnepi vacsora, és megérkezik az angyal az ajándékokkal. Az Adventi színpadnál 10–14 óráig lehet majd jelentkezni a játékra.

A hétköznapokon a Városház téri Adventi színpad a gyerekeké lesz december 7-től. Hosszú évtizedek hagyománya, hogy a város óvodásai, kisiskolásai – idén mintegy harminc csoport – elhozzák a fehérváriaknak az ünnepre készült műsoraikat. A Kisangyalok karát, a város énekelni szerető diákjaiból szervezett alkalmi kórust idén a járványhelyzet miatt élőben nem hallhatjuk, de a Fehérvár Televízió rögzíti a felhívásra jelentkezett énekkarok előadásait, így felvételről élvezhetjük majd a gyerekek hangját az utolsó adventi hétvégén.

szekesfehervar.hu, szfvar.katolikus.hu

Berta Kata
Fényképeket készítette: Varga Mátyás


Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk