"Szent Imre 1000 éve" Szent Imre kultuszát bemutató nemzetközi millenniumi kiállítás

2007. 08. 11. |

Meghívó magyarul:  0608szimre_meghivo_kiallitas.jpg  

Invitation in English:  0608szimre_invitation_kiallitas.jpg  

 

embléma

 

 

A kiállítás honlapja

Szent Imre és Szent Erzsébet év

Helyszín: Egyházmegyei Múzeum
Időpont: 10 h 00

Kiállításon több mint száz alkotáson keresztül mutatják be Szent Imre ezeréves tiszteletének változó formáit. Szent Imre élete így a kultusztörténet kiemelkedő alkotásain keresztül mutatkozhat meg. A megnyitó ünnepségen Mózessy Gergely püspöki levéltáros gyűjteményigazgató és Spányi Antal székesfehérvári püspök köszöntője után, Mojzer Miklós c. főigazgató (Szépművészeti Múzeum) tart megnyitóbeszédet. Az ünnepségen közreműködik Lipták Péter zenekara a „Fél évezred énekei Szent Imre hercegről” - zenei CD bemutatójával, amely a Székesfehérvári Egyházmegye megbízásából készült a jubileumi évre.

A kultusz emlékeit Müchentől Csíksomlyóig bemutató, Imre herceg egykori születési helyén először látható nagyszabású kiállítás 2007. augusztus 11-től november 11-ig látogatható, keddtől szombatig 10-től 18 óráig, vasárnap 14-18 óráig.

 

Szent Imre ábrázolás

 


A hagyomány szerint ezer évvel ezelőtt Székesfehérváron született Szent Imre herceg, Boldog Gizella és Szent István fia, a fiatal magyar királyság első trónörököse. Korai halála után Imre sírja körül alakult ki először egy szentként tisztelt személy kultusza Magyarországon. Szentté avatása után (1083) tisztelete az egész akkori világon elterjedt. Kultuszának emlékei megtalálhatók Nápolytól Firenzén át Zágrábig, szerte az egész Kárpát-medencében és Lengyelországban, Bécstől, Aachenen keresztül egészen Brüsszelig. A leghíresebb Szent Imrét patrónusának tudó történeti személyiség Amerigo Vespucci, Amerika névadója volt.

A székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum történeti öröksége, hogy épülete – a volt székesfehérvári ferences rendház – a hagyomány szerint Szent Imre egykori születési helyén áll. Ezért szeretnénk a jeles ünnepet méltóképpen, egy nagyszabású kiállítással megünnepelni.

A kiállítás tudományos előkészítését dr. Kerny Terézia (gyűjteményvezető, MTA Művészettörténeti Kutatóintézet), dr. Prokopp Mária (egyetemi tanár, ELTE-BTK, Művészettörténeti Intézet), dr. Szilárdfy Zoltán (Fraknói díjas művészettörténész, megbízott előadó MKE) és Bizzer István (megbízott előadó, PPKE-BTK, Művészettörténet Tanszék) segítik. A kölcsönzendő műtárgyak listáját az Egyházmegyei Múzeum az ő javaslataik alapján állítja össze.

Az eddigi sikeres tárgyalások után az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Múzeum, a pannonhalmi Főapátsági Gyűjtemények, az esztergomi Prímási Gyűjtemények, a Győri és Pécsi Püspöki Gyűjtemények, a Kalocsai Érseki Kincstár, a Soproni Múzeum, az Öntödei Múzeum és több plébánia tulajdonában lévő műalkotások, köztük a csíksomlyói plébániatemplom fogadalmi Szent Imre képe látogat a kiállítás időtartamára Szent Imre szülőhelyére, születésének millenniumán.

Körülbelül 100 alkotást – köztük kiemelkedő kvalitású és nagy értékű műveket, mint a koronázási palást 1613-ban készült pannonhalmi másolatát – a közönség számára könnyen befogadható és élvezhető módon fogjuk kiállítani. Célunk, hogy lehetőség szerint minél több látogatónak szerezzünk „hazavihető” élményt és mindenki számára szórakoztató módon adjunk át történeti és művészeti ismereteket. Székesfehérvár ezer éves szülöttének ma is érvényes üzenetét, a megtalált szabadság és öröm jó hírét szeretnénk átadni a város és az ország közönségének.

Katalógus

A kiállítást terveink szerint katalógus fogja kísérni. A kötetben tudományos tanulmányok tekintik át Szent Imre ezer éves kultuszának történetét a művészeti emlékeken keresztül. A színes reprodukciókkal kiegészített tanulmányok után a kiállított művek fotóit, adatait és elemzését tartalmazó katalógus teszi teljessé a terveink szerint reprezentatív megjelenésű könyvet. A kötet megírásához elismert szaktekintélyeket kértünk fel, nevük fémjelzi a Szent Imre kultuszáról szóló millenniumi katalógus minőségét.

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk