Adventi lelkinap házasoknak - beszámoló

2009. 12. 05. |

 

szentmisén

 

Szombaton délelőtt a Barátok templomában tartott szentmisét Spányi Antal megyés püspök Ugrits Tamás, Harkai Gábor és Tornyai Gábor atyákkal közösen, a házasságban élők adventi lelkinapján.  

Homíliájában emlékeztetett az adventi időre, amelyben járunk. A világ arra késztet, hogy egyre gyorsabban rohanjunk, ne adjunk időt egymásnak, szeretetünket tárgyiasítsuk akár ajándékokra, de ne önmagunkat adjuk. Az advent a csöndkeresés, az elmélyülés, a kérdések föltevésének és az azokra adott válaszok keresésének az időszaka.

Amikor karácsonyra készülünk akkor létünket, életünket nagyobb távlatba kell helyeznünk. Nem elégséges a pillanatnak élni. Isten maga a Szeretet. A szeretet a létezőt boldoggá teszi. Isten is boldog Isten: azt akarja, ha bárkit is a nemlétből a létbe hív, az boldog legyen. Boldog életre teremti az Isten az embert és az örök boldogságba várja.

A cél közös, az út oda más és más. Egy hegy csúcsára sokféle úton juthatunk fel, de a cél felé már leszűkül a lehetőségek és járható utak száma. A keresztény ember Istent keresi: az út sokféle lehet, de biztosan csak Krisztust követve járható.

A papság, szerzetesség, valamint a házasság is ilyen különféle utak. Egyik sem könnyebb vagy nehezebb a másiknál; mindegyiknek megvannak a maga sajátosságai. A különbözőségek mélyén azonban a lényeg ugyanaz: visszavonhatatlan módon tudjuk odaajándékozni önmagunkat Istennek, házastársnak, a ránkbízottaknak.

Ez az odaadottság hordozza magában a békét és az örömet, mely nem különleges élmény, hanem a hétköznapokban jelen lévő Isten megtapasztalása. A családban való életben ez az öröm, amit meg kell találnunk és közösen kell megélnünk: az egymásra figyelés öröme.

 

Püspüki szentbeszéd meghallgatása:

 

A szentmise után „A családegyház, mint az egyház alapja” címmel tartott előadást a megyés püspök, majd Kotter Edwin és Zsuzsa tanúságtétele hangzott el a házastársak kommunikációjáról. Ezt követte Dobóczi Ferenc beszámolója a Pannonhalmán megtartott 6. Európai MÉCS-találkozóról. Ebéd után két budapesti katekéta tartott előadást a családban megélhető liturgiákról, melyet három csoportban műhelymunka követett. A lelkinap küldetési liturgiával záródott.

A székesfehérvári MÉCS közösségek szervezésében tartott rendezvényre szeretettel várták a keresztény házasságban élő párokat.

Aki érdeklődne a családközösségek iránt, keresse Harkai Gábor egyházmegyei családreferens atyát a következő számon: (30) 931-65-30.

 

Tornyai Gábor  atya és - Marian -
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk