"Szép szóval szólj!"

2006. 02. 28.


Szép szóval szólj!

A Szent István Művelődési Ház és a VÁR című irodalmi folyóirat szerkesztősége, a Prohászka év alkalmával országos mozgalmat indít útjára a beszédünkben, nyelvünkben eluralkodó trágárság, közönségesség igénytelenség, tapintatlanság ellen.

Aggasztóan elszaporodott napjainkban a csúnya, sőt a trágár beszéd. Naponta rongáljuk gyönyörű anyanyelvünket és mérgezzük lelkünket, feledve Jézus Krisztus szavait: „Hallgassátok és értsétek meg: nem az szennyezi be az embert, a mi a szájába jut, hanem az szennyezi be, ami a száját elhagyja.” (Mt 15, 10-11)

Mi, akiket elkeserít ez a helyzet, úgy döntöttünk: összefogunk és mozgalmat indítunk a szép szó védelmében! Várunk mindenkit, aki csatlakozni kíván hozzánk!

Szép szóval szólj! Nem véletlenül választottuk éppen ezt jelmondatnak, hiszen a szép szó az, ami leginkább hiányzik mindennapjainkból, s bearanyozhatná életünket. Talán nem véletlen az sem, hogy Szép Szó volt a címe annak a folyóiratnak is, amelyet az idén 100 esztendeje született József Attila szerkesztett.

Felhívunk minden jószándékú embert, hogy „Szép szóval szólj!” feliratú jelvényünket viselve népszerűsítse a szép beszédet. De nem elég a kitűzőt csak viselni, úgy is kell élni és viselkedni, hogy ne cáfoljunk rá arra, amit hirdetünk.

Kiemelten vészelyeztetettek gyermekeink, akik bimbódzó értelmükkel rácsodálkozva a világra, azt másolják, azt teszik, amit a felnőttek. Természetesen ezt teszik a csúnya beszéddel is. Szörnyű érzés kisgyermektől trágár beszédet hallani. „Aki csak egyet is bűnre csábít a bennem hívő kicsinyek közül, jobban járna, ha malomkövet kötnének a nyakára, és a tengerbe dobnák.” (Mt 18, 6) – így szól Urunk kemény szava. Nagy hát a felelősségünk!

Gyertek hát, csatlakozzatok hozzánk! Védjük együtt anyanyelvünket és lelkünket a rájuk leselkedő veszélyektől!

Szóljunk mindenkor szép szóval!

 

--------------------

A felhívás nyomtatható formában, terjesztésre letölthető INNEN.

Csatlakozó nyilatkozat letölthető INNEN.

Pályázatkiírás (leadási határidő: 2006. február 28.) letölthető INNEN.

--------------------

 

Érdeklődni lehet: Szent István Művelődési Ház

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk