Ökumenikus imahét 2022 - ötödik nap - beszámoló

2022. 01. 20. | 2022. 02. 02.

 

 

Isten jelet ad és szól az emberekhez – A 2022-es ökumenikus imahét ötödik napja Székesfehérváron

2022.01.20. – A 2022-es Ökumenikus Imahét ötödik napján a székesfehérvári evangélikus templomban gyűltek össze a város különböző felekezetű hívei, hogy együtt imádkozzanak, hallgassák Isten igéjét és Kovács Dániel baptista lelkész igehirdetését. Az imádságos estek programját adó közel-keleti keresztények folytatták Máté evangéliumából a napkeleti bölcsek történetét, akik az alkalomra „A csillag, amelyet láttak napkeleten, előttük ment” – igét választották.

A közös ökumenikus áhítaton Bencze András evangélikus püspökhelyettes köszöntötte lelkipásztortársait és a megjelenteket. Kovács Dániel lelkész jelképes ajándékot, egy csillagot helyezett el az oltáron, hogy felhívja a figyelmet, Isten ma is vezetni akar bennünket. Igehirdetésének központi üzenete volt, hogy a napkeleti bölcsek hitték, hogy az addig nem látott csillaggal üzenetet kaptak. Hitték, hogy követniük kell a jelet, és ez elvezette őket Jézushoz. Mert Isten szól az emberekhez. A pásztorok nem lepődtek meg azon, hogy miért jelentek meg az angyalok az égen, hanem azt kérdezték, hogy hol találják a gyermeket bepólyálva. Megkeresték, és hódoltak a király előtt, mert hitték és várták a Messiást. A mágusoknak ez a prófétikus kijelentés nem sokat jelentett volna. Ők nem hittek a zsidók Istenében, a próféciákat valószínű nem ismerték, de hittek a tudományban, és azon keresztül próbálták felfogni, értelmezni a világmindenséget. „Hány és hány tudós emberről olvastuk, hogy hitre jutottak tudományos munkájuk révén. Mert „látták a csillagot”, vagyis a saját kutatási területükön találtak egy jelet, egy olyan képletet, összefüggést, amire azt mondták, ez az igazság. Ezt mi emberek nem tudjuk előidézni.”

Az igehirdető arról is beszélt, hogy a betlehemi csillag mögött Isten van, aki elvezette a kor tudományos embereit, hogy meglássák az Isten Fiát. Ez csodálatos történet, mert megerősít minket, hogy a nem hívő emberek is meglátják a Messiást. Térdre borultak a tudós emberek, és hódoltak egy szegény bepólyált gyermek előtt, akinek szülei is szegények voltak. „Igazi tudósok lehettek a Mágusok, ha meglátták benne a királyt, az igazságot, és annak rendje módja szerint cselekedtek. De a tudományon túl meg kellett jelennie az Isten Szentlelkének. Isten álomban üzen a napkeleti bölcseknek, hogy ne térjenek vissza Heródeshez, mert ő katonákkal és fegyverekkel látogatná meg a Szent Családot. És így is tesznek. Mert aki meg akarja látni Istent a világban, a természetben és tudósként is ki tudja mondani az igazságot, az az ember hinni fog az angyali szónak is. Hinni fog Isten Szentlelkének is.”

Az ökumenikus imahét ötödik alkalmán, a felekezetek képviselőinek imádságát követően Bencze András megköszönte az igehirdetés szolgálatát, és arra kérte a jelenlevőket, a bejáratnál kapott lapra, a csillag képe mellé írják le, hogy a hét eddigi istentiszteletein mi vezette közelebb őket Istenhez, mi ragyogott fel számukra. Hogy a templomban elhelyezett mágnestáblára kitéve mindenki láthassa, a székesfehérvári keresztény közösséget mi viszi, vezeti Jézus felé. És lássuk meg, hogy mennyire gazdagon elhalmoz bennünket az Úristen ajándékaival.

Az ökumenikus istentiszteleten a székesfehérvári evangélikus gyülekezet énekkara szolgált.

 Berta Kata
Képek: evangélikus egyházközség facebook oldala


© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk