A székesfehérvári egyházmegye karitász konferenciája - beszámoló

2015. 04. 25. | | frissítve 2015. 04. 28.

 



Karitász önkéntesek napja Székesfehérváron

2015. április 25. - Püspöki szentmisével kezdődött a Barátok templomában a székesfehérvári egyházmegye karitász önkénteseinek tavaszi találkozója. A program a Szent István Művelődési Házban folytatódott előadásokkal, a segítőszolgálat szakmai és lelki vonatkozásairól.

Spányi Antal megyés püspök Szent Márk evangélista ünnepén a Krisztust hirdető apostoli szolgálat és a Krisztus szeretetéről tanúskodó karitász szolgálat párhuzamait emelte ki. „Aki Isten jelenlétében él, az segít másokon. Szeretetteljes szolgálattal teljesíti küldetését a világban, mert az embereknek a tevékeny szeretetre, hitre és reményre van szüksége.”- mondta a főpásztor.

A karitásztalálkozó a Szent István Művelődési Házban folytatódott előadásokkal. Nagy Lajosné az egyházmegyei karitász vezetőjének szervezésében, több mint 200 önkéntes munkatárs érkezett a konferenciára. Az igazgatónő elmondta, az egyházmegye mintegy 100 karitászcsoportja hatékonyan és szervezetten működött az elmúlt évben. Továbbra is számítanak az önkéntesek munkájára a karitászközpontba érkező adományok, segélyek szétosztásában.

A megyés püspök is megköszönte minden karitászmunkatársnak önzetlen segítségét, amelyet teljes szívvel tesznek a nehéz pillanatokban is. Azt kérte, továbbra is végezzék mosollyal és imával szolgálatukat, keresztény küldetésük tudatában tegyenek meg mindent a rászorulókért.

A konferencián Turcsiné Molnár Mária munkatanácsadó és rehabilitációs munkatárs a Fehérváron kilenc éve működő 4M munkaközvetítő iroda munkájáról számolt be, arról, hogy mit nyújt a Karitász munkatanácsadó irodája a megváltozott munkaképességű embereknek.

Farnas István Géza a Fehérváron 1992 óta működő RÉV Ambulancia intézményvezetője a mindennapi függőségekről adott elő, tanácsokkal ellátva a karitászmunkatársakat, hogy a rászorulók a segítséget időben megkaphassák.

Szendrei Mihály állandó diakónus arról beszélt, hogy a karitászmunka a Szentírás tanúsága szerint is mindig lényegi eleme volt az Egyháznak. A szentségek kiszolgáltatása, az igehirdetés, liturgia mellett a szeretetszolgálat fejezi ki legjobban az egyház küldetését a világban.

A találkozó végén az egyházmegyei önkéntesek nevében többen is felszólaltak, hogy megköszönjék nemcsak a lelki megerősítést, hanem szakmai tanácsokat, útmutatásokat karitatív munkájukhoz.

BPK
Fénykép: Somogyi Tamás (videó)
Videó: Somogyi Tamás és BPK

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

 

 


 

 



 


 

 


  




 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk