Theotokos - Szent Efrém Férfikar - beszámoló

2018. 10. 03. | | 2018. 10. 09.

 

 

A Szent Efrém Férfikar koncertezett Székesfehérváron

2018.10.03. – A Magyar Katolikus Kultúra Napjai keretében Fehérváron, a Szent Imre-templomban adott koncertet a Szent Efrém Férfikar a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház szervezésében, a Székesfehérvári Egyházmegye támogatásával. Theotokos – Énekek az Istenszülőhöz címmel tartott hangversenyükön közreműködött a Vox Mirabilis kamarakórus, akikkel idén második alkalommal léptek fel közösen.

Az est vendégeit Jakubek Ágnes, a Művelődési Ház igazgatónője köszöntötte, aki elmondta, az egyházmegye zenei életében kiemelkedő esemény, hogy a Szent Efrém kórus elfogadta a meghívást Székesfehérvárra. Spányi Antal püspök méltatta a kórus zenei teljesítményét, amellyel az utóbbi években Magyarország legnépszerűbb vokális együttesévé vált. Béres Miklós programszervező a magas szintű, igényes éneklés mellett kiemelte a Férfikar görögkatolikus lelkiségét.

A Szent Efrém Férfikart Bubnó Tamás alapította meg 2002-ben. Az együttes fő célja a bizánci rítusú egyházzene autentikus megszólaltatása, de tematikus koncertjeik alkalmával időnként műsorukra tűznek nyugati rítusú énekeket (gregoriánt, protestáns énekeket, gospeleket), valamint világi műveket is.

A Theotokos – Istenszülő elnevezésű esten a bizánci, a szláv, a balkáni és a magyar vallásos hagyomány szép, Máriához szóló fohászait énekelték el. Ehhez kapcsolódva a Vox Mirabilis Kamarakórus Rachmaninov: Bogorodice  és Hilarion Metropolita: Bogorodice devo és Tebe poem című műveit adták elő. A koncert végén Franz Biebl: Ave Maria c. hétszólamú kórusművét énekelte a két kórus, vezényelt Zemlényi Katica.

Berta Kata
Fényképeket készítette Zemlényi János
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk