Megáldották a Krisztus Király-templom új szentélyablakait Dunaújvárosban - beszámoló

2019. 05. 18. | | 2019. 05. 21.

 

 

 

Megáldották a Krisztus Király-templom új szentélyablakait Dunaújvárosban

2019.05.18. - A dunaújvárosi Krisztus Király-templomban bérmált Spányi Antal megyés püspök, aki az ünnepi szentmise keretében megáldotta a szentély három új színes üvegablakát.

Dunaújváros főterén már több mint tíz éve áll a kortárs építészet jeles alkotása, a hatalmas Krisztus Király-plébániatemplom, ötven méter magas toronypárjával. Az Oláh M. Zoltán építész által tervezett, 1010 négyzetméter alapterületű templomot kilenc nagyméretű ablak világítja meg. Már a tervezésekor színes ólmozott üvegekkel képzelték el a templom nappali megvilágítását, amelyből három ablak a szentély főfaláról árasztja be a napfényt. Anyagiak hiányában azonban a művészi üvegablakok megvalósulására 2008-ban, az építkezés befejezésekor nem kerülhetett sor.

Mostanra valósulhatott meg Baltási Nándor plébános és egyházközségének álma, a bajor vállalkozó, Edmund Meiser és a dunaújvárosi hívek nagylelkű adományai segítségével. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel kitüntetett Bráda Tibor művész alkotta meg a kért ikonográfiai programot, amely Jézus Krisztus emberi családja nyomán a magyar szent családokat kívánta a 21. század embere elé állítani. A művész feleségével, Deák Ilona festőművésszel és művész lányaikkal közösen magas színvonalú, monumentális művészi alkotást valósítottak meg a már behelyezett három szentélyablakon.

Az ünnepi szentmise után Spányi Antal megyés püspök, Baltási Nándor plébános, Kristofory Valter plébános megtekintették a hittanosok által gondozott kertet, a szépen nyíló virágokkal.

Berta Kata
Képek: Ludik Péter, dunaújvárosi plébánia

Prokopp Mária írását az üvegablakokról teljes egészében itt olvashatják: magyarkurir.hu
Az ünnephez kapcsolódva Baltási Nándor plébános írása itt olvasható: magyarkurir.hu

 

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk