XV. Egyházmegyei Látónap - beszámoló

2020. 09. 05. | | 2020. 09. 05.

 

 

2020.09.05. – Az idei Látónapon a tavaly megkezdett gondolkozást folytatták a részt vevő papok és hívek, Ugrits Tamás atya vezetésével. A Szent Imre-templomban került sor a szentmisére, melynek homíliája lelki rávezetést nyújtott a nap folytatására.

A megújulás a szívünkben kezdődik, döntésünkkel. Lelkisége pedig Krisztus és az Egyház szeretetéből fakad. Jézus Krisztusról az apostoloktól tudunk. Ha a tanítványok hallgattak volna, akkor most nem sokan tudnánk Krisztusról, a vele való hiteles kapcsolat pedig szinte lehetetlennek tűnne. Fontos az apostolok közössége, az Egyház. Az Egyház tanítása a békesség és szeretet útja, helyes út – gyakorlata azonban rajtunk, híveken és papokon múlik és a mi Istennel való személyes kapcsolatunkon. Istenre tekintve, egymás által fejlődünk és haladunk előre. Amikor pedig a megtapasztalt jó nyomán szívünkben megszületik a vágy a megosztásra, akkor missziós lelkület kel bennünk életre: törődünk másokkal a közösségeinkben kapott erőből. Ezért alapvető a döntés és elköteleződés a hívők részéről: a mi felelősségünk magunk és mások felé, hogy Krisztus szavát meghalljuk-e, felismerjük-e, és mozdulunk-e, változunk és változtatunk-e hatására.

A szentmisét követően a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban folytatták a résztvevők a tapasztalataik megosztását az egy éve elkezdett úton: Michael White és Tom Corcoran szerzőpáros "Újraépítve" című, valóságos plébániai megújulást leíró könyve és meglátásaik alapján. A három téma mindegyike fontos a plébániai élet során: a prédikáció, ami irányt mutat; az alulról építkezés, azaz a kisközösségek alapvetően fontos szerepe az igazi nagy közösséggé válásban; valamint mindaz, ami segít abban, hogy ne pusztán a tekintetünkkel nézzünk Krisztus felé, hanem megmozduljunk, és cselekedjünk, hogy Isten országának építőivé, akaratának megvalósítóivá váljunk a földön.

A gondolatok és tapasztalatok megosztása után agapé adott lehetőséget a további beszélgetésre.

- Marian -

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk