Tisztelettel, együttérzéssel, törődéssel – Székesfehérváron tartották az INDA program záróeseményét - beszámoló

2021. 05. 20. | | 2021. 05. 22.

 

 

 

Tisztelettel, együttérzéssel, törődéssel – Székesfehérváron tartották a demenciával élőkért létre hívott INDA program záróeseményét

2021.05.20. – Sajtókonferenciával zárult az INDA projekt, amelyet a Katolikus Szeretetszolgálat konzorciumi partnereivel, a győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézménnyel és a hajdúböszörményi Fazekas Gábor Idősek Otthonával valósított meg. A hároméves program célul tűzte ki, hogy lehetővé tegyék hazánkban a demenciával élő idősekről való magas színvonalú gondoskodást. Társadalmi érzékenyítő kampányokat szerveztek, tájékoztató kiadványokat készítettek, és kialakították az ún. Alzheimer Café hálózatot Magyarországon. Helyi szinten hatékony demencia programok kialakítását segítették, és szorgalmazták az egyes szakterületek, a szakemberek és a társadalom, a generációk közötti párbeszédet, hogy elősegítsék egyrészt a prevenciót, másrészt javítsák az érintettek és a gondozó családok életminőségét.

A Székesfehérváron tartott rendezvényen elsőként Spányi Antal megyés püspök, az INDA program eseményeinek egyik fővédnöke szólalt fel. Szívből gratulált a projekt megvalósítóinak, hogy feltárva a gondozó családok helyzetét, olyan módszereket dolgoztak ki, amelyek jelentős segítséget jelenthetnek a demens betegeknek és gondozóiknak. „A demencia nem szégyellni való, hanem egy olyan állapot, amely az élet velejárója, hiszen az életkor növekedésével a beteg állapot is hosszabban tart. Közösen kell keresnünk az utat, mert a társadalomnak is kötelessége odaállni ezek mellé a családok mellé, a lehető legjobban megoldani ezt a nehéz problémát. Hisz az az ember, aki demenciával él, talán már fel sem fogja a segítséget, csak azt érzékeli, hogy szeretettel és megértéssel veszik-e körül” – mondta köszöntőjében a püspök.

A demencia népegészségügyi prioritás – világszerte 50 M az érintettek száma, ez a hetedik a vezető halálokok sorában (WHO). Hazánkban kb. 250 000 körül lehet a betegek száma. A hosszú kórlefolyás során az érintettek és az őket gondozó családtagok számára egyaránt fontos, hogy szakmai és emberi segítséghez jussanak a szociális és az egészségügyi ellátórendszerben. Dr. Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár azt hangsúlyozta, hogy a XXI. században a családokat komolyan érintő demencia betegség miatt kiemelten fontos, hogy az INDA-projekt megvalósulhatott. Mint mondta, „a családügyi ágazat részéről nagyon bízunk abban, hogy ezekkel, az érintetteken kívül a társadalmat megszólító eseményekkel, kiadványokkal fokozatosan elérjük azt, hogy a betegséget minél korábban felismerjék. Így mind a család, mind a szociális és közegészségügyi rendszer felkészülhet arra a kihívásra, amelyet ennek a betegségcsoportnak a kezelése jelent.”

A Katolikus Szeretetszolgálat intézményeiben évtizedek óta kiemelt fontosságú, és a szakmai módszertani munka fontos része a személyközpontú gondozási modellek alkalmazása. Ezért a korábbi INDA program során többek között szakemberek képzését és továbbképzését valósították meg, új szakma lett a demencia gondozó. Dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója szerint azonban az egész társadalmat kell ismerethez juttatni, mert a demencia problémájával mindannyiunknak meg kell tanulnia együtt élni. „Készítettünk egy felmérést, hogy mérjük a saját munkánkat, eredményeinket. Székesfehérváron sok minden történt, például médiakampány, amelyen belül több olyan összefoglaló jelent meg, ami eljutott a város polgáraihoz demencia témában. Ezzel reagáltunk arra a problémára, hogy a demencia tabu, nem beszélhetünk róla. Megnyílt a lehetőség, hogy az érintettek ezt mára ne szégyenként éljék meg. … Ez a város kiváló példáját adta annak, hogyan lehet erről a betegségcsoportról minél több információt átadni, minél szélesebb körben” – hangsúlyozta, majd beszélt arról, hogy a témában együttműködő szervezetek mellett olyan partnereket is megkerestek, akik munkájuk során találkoznak, találkozhatnak demenciával küzdő beteggel.

Dr. Radnainé Dr. Egervári Ágnes, a projekt szakmai vezetője ismertetőjében elmondta, az INDA program jelentőségét jól mutatja, hogy körülbelül 250 ezer demenciával élő lehet Magyarországon. Nagyjából egymillió azoknak az embereknek a száma, akik valamilyen módon családtagként, barátként vagy hozzátartozóként részesei ennek a folyamatnak. Hiszen a demensek 94%-ban otthon vagy esetleg egyedülálló idősként szembesülnek a problémával, hogy a mindennapok egyre nagyobb gondot jelentenek, egyre kevésbé igazodnak a valójában egyre bonyolultabbá váló világunkban. A projektvezető beszélt a demencia információs órákról, amelyek résztvevői jelentősen gyarapodtak a betegséggel kapcsolatos gyakorlati ismeretekben. 12 alkalommal, 12 hónapon keresztül többezres hozzátartozói csoportot mozgattak meg, hiszen aki gondozó, annak önmagát is gondozni kell. Említést tett azokról a szakmai csoportokról, amelyek lokális, települési szinten a demenciával, ill. az érintettekkel, valamint hozzátartozóikkal kapcsolatba lépő szakemberekből jött létre, a tudatos és célzott információáramlás kialakítására. Beszélt a középiskolai tanrendbe beépíthető osztályfőnöki órákon használt demencia oktató füzetekről, amelyeket óvódásoknak és kisiskolásoknak is kidolgoztak. Hiszen a betegség nemcsak a felnőtteket érinti, hanem a családban élő gyerekekre is hat. „A program akkor éri el a célját, ha egyfajta akadálymentesítést végzünk a demenciával élők körében, ahogy tesszük ezt a mozgás- és látássérültek környezetében is” – fejezte be beszédét a projektvezető.

A hároméves INDA program keretében készültek el a demencia betegség fokozatait bemutató kisfilmek is, amelyeknek főszereplője Koltai Róbert Jászai-díjas színművész. A projekt zárórendezvényen rövid zenés-verses összeállítását is meghallgathatták a résztvevők.

A sajtókonferenciát Östör Annamária egészségügyi tanácsnok zárta. „Székesfehérvár ma egy gazdaságilag erős, jól fejlődő város. Éppen ezért fontos számunkra, hogy akik ehhez az alapot nekünk megteremtették, az itt élő idősek szeretetben, megbecsülésben éljenek. Ha betegséggel, demenciával küzdenek, a beteg és családtagjaik olyan ellátáshoz jussanak, olyan gondoskodásban részesüljenek, amelyek méltóak az élethez.” A tanácsnok köszönetet mondott, hogy a város részt vehetett ebben a programban.
A INDA projekt záróeseményén a szakemberek tehát megállapították, a demenciával érintettek számára a program valójában folytatódik, amelyről bővebben a www.demencia.hu honlapon, illetve az INDA közösségi oldalán is olvashatnak.

Berta Kata
Fényképeket készítette Simon Erika
Videó Somogyi Tamás és Berta Kata

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk