Táblát avattak Láng Rudolf, a vadászetika mércéjének emlékére Vérteskozmán - beszámoló

2023. 05. 24. | | 2023. 05. 25.

 

 

Táblát avattak Láng Rudolf, a vadászetika mércéjének emlékére Vérteskozmán

2023.05.24. – Vérteskozmán Láng Rudolf, a falu neves szülötte halálának 60. évfordulóján avattak emléktáblát a Vértes Értékeiért Egyesület kezdeményezésére. Az ünnepségen Spányi Antal megyés püspök áldotta meg Lebó Ferenc, Munkácsy Mihály-díjas magyar szobrász- és éremművész alkotását.

„Értékeinket rendesen csak akkor ismerjük fel és tanuljuk meg méltányolni, ha más hívja fel rá a figyelmünket. Különösen jellemző ez ránk, magyarokra nézve, kiknek nem egy értékünk kallódott már el közömbösség és részvétlenség miatt, ha nem értett hozzá, hogy síppal-dobbal hirdesse a saját nagyságát.” Láng Rudolf Kittenberger Kálmánról írt, fent idézett gondolataival kezdte beszédét Tessely Zoltán, országgyűlési képviselő, aki hozzátette, ezeket a szavakat akár magáról is írhatta volna. A mondatok szerda délután Vérteskozmán hangzottak el, ahol Láng Rudolf, a falu neves szülötte halálának 60. évfordulóján avattak emléktáblát a Vértes Értékeiért Egyesület kezdeményezésére. Láng Rudolf, a vadászetika legnagyobb magyar képviselője, kiváló vadászati szakíró és a vadásztársadalom nagyhatású nevelője, aki Sólyom néven mintegy félszáz írást jegyzett a Nimród vadászújságban. Kittenberger Kálmán mondta róla egyszer Fekete István írónak, hogy Sólyom a Nimród Szent Embere. Vadászati írásaival három évtizeden keresztül képviselte a mércét a vadászetika és a vadásznevelés területén. Személyét elsőként Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes méltatta. Láng Rudolf Kozmán született, 1881. január 7-én. Édesapja az Esterházy uradalom alerdésze, később vérteskozmai pagonyerdésze volt, akit fia egész életében mesterének tekintett. Példáján lelkesülve jegyezte el magát a vadászattal. „Ami Széchenyi Zsigmondnak Sárpentele, Fekete Istvánnak Gölle, az Láng Rudolf számára Vérteskozma volt” – mondta az ünnepség második szónoka, Zambó Péter, erdőkért felelős államtitkár, aki azt is kiemelte, az 1881-es esztendő a magyar vadászat és a vadászati kultúra történetében szerencsés évnek tekinthető: ekkor született Kittenberger Kálmán, híres magyar vadász és Esterházy Móric gróf, aki csákvári uradalmában országos hírű erdő-, és vadgazdaságot vezetett, valamint ekkor alakult meg az Országos Magyar Vadászati Védegylet is Ami Láng Rudolf életének további alakulását illeti, Szüleivel előbb Várgesztesen, később Csákváron élt, innen járt iskolába a tatai piaristákhoz. Középiskolai tanulmányait a győri Bencés Gimnáziumban fejezte be. Érettségi után a budapesti tudományegyetemen szerzett latin és magyar tanár szakos diplomát. Egészen 1946-os nyugdíjba vonulásáig tanított, 26 évig a magyaróvári piarista középiskola falai között.

A szerdán felavatott és Spányi Antal megyéspüspök által megáldott emléktábla Lebó Ferenc, Munkácsy Mihály-díjas magyar szobrász- és éremművész alkotása, tardosi vörösmárványkőből készült. Ahogy arról korábban írtunk, az avatásra váró táblát néhány hete ismeretlenek eltulajdonították, ám szerencsére sikerült rövid időn belül pótolni, így az ünnepséget a terveknek megfelelően tudták megtartani szerdán.

Forrás: feol.hu

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk